Ordonanta privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost modificata! Se extinde perioada netransferabila de la o luna la doua luni!

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 1173/07.12.2022, a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 164/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

Iata mai jos ce aduce nou Ordonanta:

  • Persoanele care indeplinesc conditiile de acordare a concediului pentru cresterea copilului, in vederea solicitarii acestuia, au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, precum si de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului. In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului si anume, pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului.
  • Persoana indreptatita care are calitatea de salariat si care se intoarce la activitatea profesionala, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.
  • Indemnizatia pentru cresterea copilului poate fi urmarita si executata silit indiferent de natura creantelor datorate de debitor, in limitele prevazute de cadrul legal in materie.
  • La intoarcerea din concediul pentru cresterea copilului, precum si la incetarea concediului pentru cresterea copilului, persoanei indreptatite i se aplica prevederile art. 10 alin. (8) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiind de conditii care nu ii sunt mai putin favorabile, precum si de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul daca nu ar fi efectuat concediul.
  • Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului se majoreaza cu 50% din indemnizatia cuvenita, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. Majorarea astfel calculata nu poate fi mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului si anume, 2,5*525,5 = 1314 lei.
  • Cele 12 luni necesare pentru determinarea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului pot fi constituite si din perioadele in care persoana intreptatita a beneficiat de concediu de acomodare si indemnizatia lunara aferenta acestuia.
  • Daca o persoana realizeaza venituri atat in tara, cat si in statele in care se aplica Regulamentul nr. 883/2004, fara suprapunerea perioadelor de activitate, se iau in calcul veniturile realizate in ambele tari, cu aplicarea in mod corespunzator a prevederilor art. 12 alin. (2) din acelasi regulament.
  • Recalcularea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul obtinerii unor venituri suplimentare, in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, din hotarari judecatoresti/adeverinte sau acte de rectificare a veniturilor.
  • Se extinde perioada netransferabila de concediu pentru cresterea copilului in cazul parintelui care nu a solicitat initial acest drept, de la cel putin 1 luna la cel putin 2 luni din perioada totala a concediului, daca ambii parinti indeplinesc conditiile legale.
  • Suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei pentru cresterea copilulu in cazul in care certificatul de incadrare in grad de handicap expira in perioada concediului de crestere a copilului.
  • Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatie, adica pana la suma de 2,5*525,5 valoarea ISR = 1314 lei*8 = 10512 lei.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Guvernul va actualiza in mod corespunzator, prin hotarare, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

(Nota: Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara).

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: