In data de 03.05.2023 a fost inregistrata la Senat o propunere de modificare a art. 122 din Codul Muncii privind compensarea muncii suplimentare. Aceasta posibila modificare va viza, doar, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, functionarii publici si personalul civil contractual din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Astfel, dupa alin. (1) al art.122 se introduce un nou alineat, alin. (11) cu urmatorul cuprins:
”Prin exceptie de la prevederile alin. (1) munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 180 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia pentru cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, functionarii publici si personalul civil contractual din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale.”
In expunerea de motive a grupului de parlamentari ai PSD care au initiat aceasta propunere legislativa, se face referire la faptul ca, institutiile din Sistemul de ordine publica si siguranta nationala, respectiv Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, precum si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se confrunta cu lipsa de personal si, data fiind natura activitatii desfasurate, nu reusesc sa compenseze munca suplimentara cu zile libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice, asa cum prevede art. 122 alin. (1) din Codul Muncii.
Totodata, se mai mentioneaza ca, plata muncii suplimentare dupa eele 90 de zile prevazute de lege se face anevoios si nu se aplica tuturor categoriilor de personal.
Ar mai fi de precizat ca, daca aceasta propunere va fi adoptata de Senat, masurile propuse pentru extinderea termenului de compensare a muncii suplimentare prin zile libere platite de la 90 de zile la 180 de zile, avand ca scop flexibilizarea raporturilor de munca si asigurarea desfasurarii activitatii in bune conditii, se va aplica doar institutiilor mentionate mai sus. Dar pentru a se putea aplica, ea va trebui adoptata si de catre Camera Deputatilor, promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial!
In continuare, iata cateva informatii importante cu privire la munca suplimentara:
- Munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (N.R. Durata normala a timpului de munca pentru salariatii cu norma intreaga este de 8 ore pe zi respectiv 40 ore pe saptamana. Tot durata normala a timpului de munca se considera si programul de 6 ore pe zi respectiv 30 ore pe saptamana, in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, doar ca in acest caz este interzisa munca suplimentara).
- Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinateprevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
- Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca calculate pe o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore pe saptamana. Pentru anumite sectoare de activitate se pot negocia perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar sa nu depaseasca 6 luni, respectiv 12 luni acest lucru facandu-se doar sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor. (la stabilirea perioadelor de referinta nu se iau in calcul duratele concediului de odihna anual precum si perioadele de suspendare a contractului de munca).
- Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa afectuarea acesteia. In aceste conditii, salariatul care a muncit ore suplimentare va beneficia de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru, iar in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat mai sus, in luna urmatoare munca suplimentara va fi platita cu un spor de cel putin 75% corespunzator duratei acesteia.
- In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.