Calendarul zilelor libere in 2023

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an si anul acesta am sa public CALENDARUL ZILELOR LIBERE PENTRU ANUL 2023:

Duminica1 ianuarie 2023Prima zi a Anului Nou
Luni2 ianuarie 2023A doua zi a Anului Nou
Marti24 ianuarie 2023Ziua Unirii Principatelor Romane
Vineri14 aprilie 2023Vinerea Mare
Duminica16 aprilie 2023Prima zi de Paste
Luni17 aprilie 2023A doua zi de Paste
Luni1 mai 2023Ziua Muncii
Joi1 iunie 2023Ziua Copilului
Duminica4 iunie 2023Prima zi de Rusalii
Luni5 iunie 2023A doua zi de Rusalii
Marti15 august 2023Adormirea Maicii Domnului (Ziua Marinei)
Joi30 noiembrie 2023Ziua Sf. Andrei
Vineri1 decembrie 2023Ziua Nationala a Romaniei
Luni25 decembrie 2023Prima zi de Craciun
Marti26 decembrie 2023A doua zi de Craciun
Propuneri legislative:
L 635/20226-ian.in lucru, la comisiile permanente ale Senatului
L 635/20227-ian.in lucru, la comisiile permanente ale Senatului

Conform art. 139 alin. (1) din Codul Muncii republicat, se mai acorda cate doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. Pentru acestia, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Totodata, cei care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Munca in zilele de sarbatoare legala:

Articolele 140 si 141 din Codul Muncii republicat prevad doua categorii de angajati care vor lucra in zilele de sarbatoare legala (daca e cazul):

  • angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este oblicatorie;
  • angajatii din locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii angajatorului.

Acestora li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca, din motive justificative, nu se acorda zile libere, angajatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Nerespectarea prevederilor Codului Muncii privind obligatia angajatorului de a acorda liber in zilele de sarbatoare legala, precum si compensarea muncii prestate cu timp liber corespunzator sau cu spor la salariu in cazul in care nu se acorda liber, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: