Concediul de maternitate vs. concediul de paternitate

Pentru ca foarte multi confunda ce este unul si ce este altul, azi mi-am propus sa pun „sub lupa” aceste doua tipuri de concedii.

1. Concediul de maternitate:
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si este acordat de catre medicul specialist in obstetrica-ginecologie (sau de catre medicul de familie), in baza unei scrisori medicale, exclusiv femeii gravide sau lauze. 
Concediul de maternitate are o durata de 126 zile calendaristice si este format din:
concediu prenatal (sau de sarcina), care se poate acorda pe o perioada de 63 zile inainte de sarcina,
concediu postnatal (sau de lauzie), care se poate acorda pe o perioada de 63 zile dupa nastere.
Cele 126 zile se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala. Distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare: fie 63 zile inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere, fie 84 zile inainte si 42 dupa; singura conditie obligatarie este efectuarea a 42 zile din concediul postnatal (conform O.U.G. 96/2003).
Conditia ca femeia insarcinata sau lauza sa poata beneficia de concediu si indemnizatia de maternitate este:
– stagiul minim de cotizare este de 6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical;
– sa fie cetatean roman sau din state membre UE
– sa aibe domiciliul in Romania.
De asemenea, mai beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat
Indemnizatia de maternitate se calculeaza ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. 
De retinut ca, indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza, singurul lucru care se retine fiind C.A.S.-ulIndemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Ce mai este de retinut este ca, angajatorul nu poate dispune concedierea salariatei pe perioada concediului de maternitate (acest lucru nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii).
2. Concediul de paternitate (sau concediul paternal):
Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/1999 si se acorda la cerere tatalui copilului in primele 8 saptamani de la nastere, singura conditie este ca tatal sa aibe statut de salariat.
Concediul paternal are durata de 5 zile lucratoare. Daca tatal a absolvit un curs de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare

Indemnizatia privind concediul paternal se plateste din fondul de salarii si este egala cu salariul brut corespunzator perioadei respective.


Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: