1 Mai, Ziua Internationala a Muncii

Istoric, Ziua Muncii este o sarbatoare anuala a realizarilor sociale si economice ale muncitorilor americani. Sarbatoarea isi are originile la sfarsitul secolului al XIX-lea, atunci cand muncitorii au cerut o zi a lor pentru recunoasterea numeroaselor contributii pe care ei le-au adus la puterea, prosperitatea si bunastarea Americii.

Prima zi a Muncii a fost sarbatorita la data de 5 septembrie 1882, in New York, iar Sindicatul Central al Muncii a organizat cea de-a doua zi a Muncii, un an mai tarziu, pe 5 septembrie 1883.

Pana in 1894, alte 23 de state au adoptat sarbatoarea, iar la 28 iunie 1894, presedintele Grover Cleveland a semnat o lege prin care decreta ca prima zi de luni din septembrie a fiecarui an sa fie o sarbatoare nationala a muncii.

In Romania, Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890. In perioada regimului comunist, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde. Coloane de oameni, in tinute festive, scandau lozinci si purtau pancarte uriase. Dupa 1990, importanta propagandistica a acestei zile a fost minimalizata. In prezent, oamenii sarbatoresc ziua de 1 Mai, printr-o mini-vacanta, in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, incarcandu-si, astfel, bateriile pentru o noua saptamana de lucru.

Legislativ, vorbind, Ziua de 1 Mai este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Totusi, articolele 140 si 141 din Codul Muncii prevad doua categorii de angajati care vor lucra in aceasta zi de sarbatoare legala (daca e cazul):

  • angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie;
  • angajatii din locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii angajatorului.

Acestora li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca, din motive justificative, nu se acorda zile libere, angajatii vor beneficia pentru munca prestata in aceasta zi de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Nerespectarea prevederilor Codului Muncii privind obligatia angajatorului de a acorda liber in zilele de sarbatoare legala, precum si compensarea muncii prestate cu timp liber corespunzator sau cu spor la salariu in cazul in care nu se acorda liber, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 lei la 10000 lei.

In incheiere, pentru o viata sanatoasa, doresc sa va reamintesc sa tinem cont de Regula celor 3 de 8:

  • 8 ore pentru munca,
  • 8 ore pentru recreere si
  • 8 ore pentru odihna.

HAPPY LABOUR DAY!

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: