Studiu de caz: Concediul medical prelungeste perioada de proba a salariatului?

Conform art. 31 alin. 1 din Codul Muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, pe perioada nedeterminata, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Iar in cazul incadrarii in munca a persoanelor cu handicap, verificarea aptitudinilor profesionale perioada de proba este de maximum 30 de zile calendaristice (art. 31 alin. 2 din Codul Muncii). In acazul contractelor atipice, de exemplu contractele de munca pe perioada determinata, salariatii pot fi supusi unei perioade de proba ce nu poate depasi:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;

b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;

c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;

d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni (art. 85 din Codul Muncii).

Asa cum bine cunoastem, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Concediul  medical implica o suspendare de drept (art. 50 lit. b din Codul Muncii – nu se inregistreaza in revisal).

Avand in vedere ca, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. 6) precum si faptul ca, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator (art. 49 alin. 2), apreciez faptul ca, ATATA TIMP CAT IN TIMPUL PERIOADEI DE PROBA INTERVINE O STARE DE INCAPACITATE TEMPORARA DE MUNCA, IAR SALARIATUL PRIMESTE CONCEDIU MEDICAL, PERIOADA DE PROBA LA CARE ESTE SUPUS SALARIATUL SE PRELUNGESTE CU NUMARUL DE ZILE DE CONCEDIU MEDICAL.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: