Propuneri legislative (Modificarea art. 34 din Codul Muncii)

In data de 29.06.2021, la Senat a fost inregistrata o initiativa legislativa pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

La ora actuala, conform art. 7 alin. (3) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii. Daca angajatorul se afla in imposibilitatea eliberarii extrasului din revisal, salariatul sau fostul salariat se poate adresa, in scris, Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) care va elibera documentul solicitat tot in termen de 15 zile lucratoare. De unde rezulta ca, angajatii depind, fie de angajator, fie de ITM, pentru a putea intra in posesia extrasului din Revisal. Cunoastem ca, exista multiple situatii in care salariatii au nevoie de acest document care sa le ateste vechimea in munca.  Tocmai din aceasta cauza, a fost inaintata spre dezbatere aceasta propunere legislativa de a modifica art. 34 din Codul Muncii. Ca si avantaje, initiatorii propunerii, prezinta urmatoarele:

  • Debirocratizare: prin acest mod, este eliminata procedura birocratica inutila si indelungata pentru obtinerea extrasului din registru;
  • Digitalizare: accesul la registru pentru salariati/ fosti salariati se poate face online, neconditionat de consimtamantul angajatorilor sau al ITM;
  • Acces simplificat si neconditionat: salariatii nu mai sunt nevoiti sa solicite angajatorilor sau ITM extrasul din registru si sa astepte 15 zile lucratoare pentru a obtine documentul;
  • Folosirea eficienta a resurselor: pentru angajatori, ITM, sar si salariati, ar fi astfel economisite resursele necesare in procedura birocratica a obtinerii extrasului din registru, precum si cele de timp si resurse umane.

Astfel, textul proiectului de lege care a fost trimis spre avizare la  Consiliul Economic si Social precum si de la Consiliul Legislativ, arata in felul urmator:

  1. Dupa  alineatul   (5), se introduc   dona noi alineate,  cu urmatorul cuprins: (5 indice 1): „Registrul  general  de evidenta a salariatilor  este accesibil online pentru salariati/fosti  salariati, in privinta datelor  care  Ii privesc.  Dreptul  de  acces  se limiteaza  la  vizualizarea,   descarcarea  si tiparirea acestor date.” si (5 indice 2): „Extrasul  din  registrul  general  de  evidenta  a  salariatilor  este document  ce atesta  vechimea  in munca.”
  2. Alineatul   (7) se modifica  dupa  cum urmeaza: „Metodologia  de intocmire  a registrului  general  de evidenta a salariatilor, inregistrarile  care se efectueaza,   conditiile privind  accesul  online  de  catre  salariati sau fosti  salariati la  datele  din registru,   precum   si orice  alte  elemente  in  legatura  cu  intocmirea   acestora  se  stabilesc  prin hotarare  a Guvemului.”
  3. In termen  de  60 de  zile  de la intrarea  in  vigoare  a prezentei  legi,  prin  hotarare  a Guvemului  se stabileste procedura  de acces online a salariatilor sau fostilor  salariati la datele din registrul  general al salariatilor,  cu respectarea  prevederilor  legale privind  protectia  datelor cu caracter personal.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: