Studiu de caz: O persoana care beneficiaza de indemnizatie CCC poate obtine venituri din PFA?

Conform art. 16 alin. (2) lit. (i) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, dreptul la indemnizatie se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. 

Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. (i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

  • a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
  • b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
  • c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului pe venit, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) din Ordonanta.
Nota: Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (500 lei), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
In concluzie, o persoana care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului si are si un PFA deschis si activ, poate obtine venituri fara ca indemnzatia sa se suspende in conditiile mentionate (art. 16, alin. (3) lit. (c) din OUG 111/2010), cu conditia ca indemnizatia de crestere copil sa nu fie obtinuta in baza acelui PFA.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: