
Dupa cum bine stim fisa postului este anexa la contractul individual de munca. Dar, hai sa vedem care sunt cele cinci idei (gresite!!!) pe care unii manageri de resurse umane le au despre fisa postului:
1. Fisa postului nu este absolut necesara, firma poate functiona si fara.
Treaba aceasta era valabila, poate, in primii ani de dupa Revolutie, cand cele mai multe firme erau firme mici, in care patronul si doi-trei angajati faceau de toate.
2. Fisa postului nu este un document obligatoriu.
Ba este! E adevarat, ea nu intra in categoria documentelor ce trebuie depuse in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca, dar asta e altceva. Inspectorii ITM veniti in control solicita adesea fisele de post.
3. Fisa postului poate fi adusa la cunostinta angajatului mai tarziu.
Este o conceptie foarte paguboasa: daca procedati astfel, angajatul nu va sti precis si de la bun inceput ce presupune postul pe care urmeaza sa se angajeze, ce se asteapta de la el si ce cunostinte, aptitudini, abilitati etc. trebuie sa posede. Ca urmare pot aparea situatii confuze, demotivare sau chiar conflicte de munca.
4. Fisa postului trebuie sa fie personalizata, adaptata fiecarui angajat in parte.
Fisa postului este un document conceput pentru orice posibil candidat pentru postul respectiv. Este de la sine inteles ca fiecare angajat pe un post are stilul sau personal de a obtine rezultatele asteptate si isi pune amprenta propriei personalitati asupra activitatii derulate, dar aceste lucruri nu fac obiectul fisei postului.
5. Odata elaborata, fisa postului ramane neschimbata.
Fisa postului nu este un document batut in cuie. Conditiile, mediul, cerintele unui post se schimba, atragand dupa sine necesitatea modificarii fisei postului.