Cum sa identifici un loc de munca toxic

Iata 7 indicii si modul in care poti face fata unui mediu de lucru toxic:

Cum e atmosfera la locul tau de munca? Simti ca exista o cultura distructiva care infecteaza pe toata lumea? Si daca da, cum identifici un loc de munca toxic?

In functie de experientele de lucru de pana acum, s-ar putea sa nu te referi la un mediu de lucru incomod ca la o cultura toxica. Deci, ce ai putea spune?

Iata cateva dintre modurile in care ai putea descrie ce se intampla in cadrul unui loc de munca:

  • E o atmosfera proasta,
  • Este un mediu stresant,
  • Exista o fluctuatie mare de personal,
  • Oamenii nu au incredere unul in celalalt,
  • Colegii nu sunt prietenosi si nu se poarta frumos unii cu ceilalti,
  • Angajatii barfesc despre colegii lor,
  • Unii angajati recunosc ca isi urasc meseria,
  • Multor angajati nu le place sa vina la locul de munca.

Nu este putin probabil ca, de-a lungul timpului, sa fi lucrat intr-un loc in care s-au intamplat cel putin unul dintre aceste lucruri.

Deobicei, poate dura un timp pana cand observi anumite semne, deoarece probabil vei fi prea concentrat, la inceput, sa faci o impresie buna. Dar, cand lucrezi intr-un anumit loc de ceva timp, si cand lucrurile se aseaza, atunci s-ar putea sa incepi sa ridici mici semnale ca lucrurile nu sunt tocmai roz in acel loc.

In afara de lucrurile pe care oamenii le spun, la ce alte tipuri de semne ar trebui sa ai grija?

Calitatea generala a locului de munca se poate deteriora daca practicile proaste sunt evidente si li se permite sa continue. Acestea pot include:

1.    Lipsa feedback-ului pozitiv:

Indiferent daca lucrezi intr-o companie multinationala sau o intreprindere mica, feedback-ul este crucial. Iar daca feedback-ul pe care il primesti este pozitiv, te va face sa faci o treaba si mai buna. It’s going to give you confidence and fill you with enthusiasm. Asa este? 😊

Daca, pe de alta parte, feedback-ul pe care il primesti este negativ, atunci va avea efectul opus. Daca un patron se plange in mod constant ca nu ti-ai facut treaba in mod corespunzator, in ciuda eforturilor tale cele mai bune, asta te va face sa te intrebi daca ar trebui sau nu sa mai continui sa lucrezi pentru el.

2.     Prea multa birocratie:

De asemenea, poate fi dificil pentru a duce o munca pana la capat, atunci cand esti nevoit sa astepti cateva zile sau chiar saptamani pentru a primi o decizie, un feedback la intrebarea ta. Prea multa birocratie poate incetini serios mersul lucrurilor sau chiar le poate opri. Iar cand se intampla asta iti pierzi elanul, iti pierzi concentrarea si devii mai putin eficient si productiv. Ideal ar fi sa iti doresti libertatea de a lua cat mai multe decizii, pentru ca atunci iti poti duce mai departe treaba. Acest lucru arata, de asemenea, ca managerul sau supervizorul tau are incredere in tine pentru a lua deciziile corecte, ceea ce este un alt mod de a-ti consolida increderea si de a asigura o calitate mai buna a muncii.

3.     Profiturile companiei vin de la oameni:

Cunosti si tu ca afacerile exista pentru a face bani, dar cunosti de asemenea ca banii castigati din orice afacere sunt facuti de oamenii care lucreaza acolo. Daca un manager are grija de personalul sau, afacerea sa va prospera. Daca nu are grija de ei, acestia vor face mai putin efort, isi vor lua mai mult timp liber, vor cauta alte locuri de munca, iar afacerea se va lupta sa supravietuiasca.

4.    Bullying-ul este in floare pe tot parcursul:

Bullying-ul poate veni de la colegi sau de la manageri. Daca te confrunti cu bullying la locul de munca, acesta poate duce la stres si anxietate.

Te poate face sa te temi sa vii la munca in fiecare zi. Te poate obliga sa taci chiar si atunci cand crezi ca ceva nu e in regula, pentru ca stii ca vei plati pentru asta mai tarziu.

5.    Lipsa de preocupare pentru bunastarea angajatilor:

Acest lucru este legat de punctul 4. Daca nu esti fericit la locul de munca, fie din cauza bullying-ului, fie din cauza altor probleme, atunci nu vei face niciodata o treaba buna. Nu o sa te simti bine in ceea ce faci si nu vei depune niciun efort suplimentar.

Daca seful sau managerul tau nu incearca sa te faca fericit in munca ta, atunci vei avea mai multe sanse sa experimentezi stresul si sa te simti subevaluat. Acest lucru ar putea duce la mai multe absente de la locul de munca, ceea ce ar putea duce in cele din urma la concediere sau la cautarea unui loc de munca diferit.

6.    Favoritism flagrant:

Nu este un secret faptul ca oamenii, fie ca vor, fie ca nu vor au preferinte. Dar daca seful tau arata in mod constant o preferinta pentru munca altcuiva sau pentru o persoana anume, acest lucru te poate face sa te simti subapreciat. Alternativ, poti lucra intr-un mediu in care esti frecvent impotriva altor oameni pentru a ajunge la un termen limita sau pentru a finaliza o sarcina. In timp ce putina concurenta prietenoasa poate ajuta de multe ori pentru a te stimula, prea multa concurenta te poate stresa, si te face sa iti doresti sa pleci din acel loc.

Exista, de asemenea, unele lucruri cu care nu poti concura, ceea ce face aproape imposibil sa-ti faci treaba bine si sa-ti demonstrezi abilitatile in mod corespunzator.

7.    Echilibru instabil intre munca si viata personala:

Sa recunoastem: un loc de munca este doar un loc de munca. Cand nu esti la serviciu, ar trebui sa te poti concentra pe alte lucruri. Lucruri precum familie, prieteni, hobby-urile tale si asa mai departe. Dar unii angajatori se asteapta la mai mult decat atat. S-ar putea sa ai ghinionul sa ai tipul de job in care esti mereu in asteptare, mereu disponibil. Sau este posibil sa ai un angajator care se asteapta sa raspundeti la e-mailuri ori de cate ori le primesti, indiferent daca esti la birou sau in vacanta.

Apoi, exista locuri de munca in cazul in care trebuie sa lucrezi cat mai multe ore posibil, fara a avea timp liber corespunzator si, chiar, nici un beneficiu pentru timpul tau liber. Astfel de cazuri se pot intampla si, probabil, ajungi sa renunti complet la acel job.

Cum pot sefii sa faca fata comportamentului toxic la locul de munca:

Daca vrei ca afacerea ta sa infloreasca, atunci si angajatii tai trebuie sa infloreasca. Asta inseamna sa creezi atmosfera potrivita care sa le fie propice pentru a produce cele mai bune lucrari ale lor. Inseamna stabilirea unei culturi in care sa fie capabili sa se implice si sa contribuie la toate nivelurile.

Iata cateva sugestii despre cum puteti construi si mentine acest tip de cultura:

  • Obtineti feedback periodic de la angajati despre mediul lor de lucru, managerii lor, volumul lor de munca si orice le-ar putea afecta performanta si productivitatea.
  • Utilizati feedback-ul pentru a implementa modificarile acolo unde este posibil, cu mai multe contributii de personal.
  • Laudati si recompensati adesea membrii buni ai personalului pentru a va asigura ca raman in companie.
  • Oferiti intregului personal formarea de care are nevoie pentru a-si putea face treaba in mod corespunzator, inclusiv managerilor si supraveghetorilor.
  • Creati parametri de performanta si apoi masurati-i astfel incat personalul sa poata vedea unde se descurca bine si unde ar putea fi necesar sa lucreze mai eficient.
  • Promovati atitudinile si culturile pozitive concentrandu-va pe munca in echipa, respectul reciproc si curtoazia.

Atunci cand angajatii sunt fericiti si se simt apreciati, putin probabil sa mai existe bullying, barfa, sau cineva sa isi doreasca sa isi saboteze colegii, pentru ca nu va fi nici un stimulent pentru a face acest lucru.

Cum se pot ocupa angajatii de un coleg toxic

Ce este un coleg toxic? Este cineva care face tot ce poate pentru a fi distructiv.

Cele mai frecvente ganduri toxice includ urmatoarele:

  • Grija pentru numarul unu,
  • Subminarea colegilor,
  • Raspandirea zvonurilor,
  • Acceptarea de a indeplini sarcini si apoi de a nu le finaliza,
  • Retinerea informatiilor,
  • A da vina pe altii pentru greselile lor.

Potrivit lui Abby Curnow-Chavez, exista 4 pasi pe care ii puteti lua pentru a dezarma un coleg toxic si a intoarce situatia in bine. Iata care sunt:

1. Vorbeste deschis si sincer cu el – S-ar putea ca discutiile cu el sa ajute la atenuarea situatiei. Ofera feedback-ul pe care l-ai adunat de la cat mai multi oameni, doar pentru a te asigura ca nu crede ca doar tu esti cel care are o problema cu el.

2. Nu te apleca niciodata la nivelul lui – Incearca sa te ridici deasupra oricarui comportament toxic si sa stabilesti un exemplu. Uneori, aratand altora modul corect de a se comporta poate fi suficient pentru a te ajuta sa modelezi actiunile acestora catre mai mult succes. Ramaneti concentrat pe ceea ce echipa dumneavoastra incearca sa realizeze, astfel incat sa nu fiti distras, ceea ce inseamna ca colegii toxici vor descoperi in curand ca comportamentul lor negativ are un efect redus sau deloc.

3. Implica-te in managementexplica problema supervizorului tau. Cereti sfaturi si indrumari. Ar putea fi posibil ca ei sa reafirme viziunea companiei si cele mai bune practici in sau intalniri de echipa care vor ajuta la conducerea comportamentelor mai potrivite.

4. Ai grija de tine – Cultura toxica te doboara? Daca nu o poti schimba, incearca sa traiesti cu ea. Daca nu poti trai cu ea, cere ajutor de la seful tau. Daca nimic nu functioneaza si nu exista cooperare, ai putea ajunge sa iti doresti sa iti cauti un alt loc de munca. Desigur, nu toata lumea este intr-o pozitie in care simte sau poate vorbi despre asta. Vorbind despre asta, lucrurile ar putea fi mai rau pentru ei. Dar de ce ar trebui sa taci?

De ce este dificil sa vorbesti despre mediile de lucru toxice:

Daca lucrezi intr-un mediu toxic, atunci sunt sanse sa existe multa frica in aer. Si daca asa stau lucrurile, nu vei vrea sa vorbesti si sa zgudui barca. Vei dori sa pastrezi linistea de teama ca, daca vorbesti, o serie de lucruri sunt susceptibile de a se intampla:

  • Nu se va face nimic (caz in care s-ar putea sa nu fi deranjat nici macar),
  • Vei fi vazut ca un intrus, uracios,
  • Ai putea fi reatribuit la o munca mai putin semnificativa sau stimulativa,
  • Ai putea fi concediat.

Potrivit expertului in resurse umane, Liz Ryan, motivul pentru care oamenii talentati isi parasesc locurile de munca are rareori de a face cu munca in sine sau cu salariul lor. Motivul pentru care ei parasesc compania este pentru ca „s-au saturat sa impinga o stanca in sus” zi de zi.

Liz Ryan, continua sa enumere 10 semne ale unei culturi toxice care sunt usor de reperat in orice loc de munca:

  • Oamenii nu zambesc, nu rad, nu glumesc sau nu comunica,
  • Puterea este mai importanta decat personalul,
  • Personalul se teme sa iasa din linie,
  • Angajatii si managerii nu interactioneaza niciodata,
  • Nimeni nu este fericit sa-si faca treaba,
  • Greselile sunt vazute in timp ce succesul este ignorat,
  • Nu exista oportunitati pentru contributia personalului,
  • Personalul este speriat sa refuze orice munca, chiar si atunci cand considera ca este o prostie sau contraproductiva,
  • Toata lumea este pe margine si nu se poate relaxa,
  • Nu exista nici un sentiment de comunitate.

Pentru a incheia:

Intr-o lume ideala, fiecare loc de munca ar fi unul bun. Undeva te-ai simti apreciat, respectat, recompensat si ti s-ar oferi oportunitati de a invata, de a creste si de a dobandi noi abilitati.

Pentru a inregistra, conceptul de mediu de lucru sanatos nu este un lucru nou. Nu este un moft modern pentru generatia tehnologica. Chiar si grecii antici erau constienti de importanta acestuia, sau cum spunea Aristotel: Placerea de a lucra pune perfectiunea in lucrare„.

Dar nu poti avea perfectiune sau placere daca exista o cultura toxica. Sau daca exista intimidare, hartuire sau alte forme de ostilitate. Daca gandurile si sugestiile tale sunt ignorate. Daca bunastarea ta fizica si mentala este neglijata. Sau daca ti-e frica sa aduci o contributie pentru ca va fi criticata, respinsa sau ar putea duce chiar la o forma de pedeapsa.

Daca recunoasteti oricare dintre semnele de toxicitate la locul de munca, atunci asigurati-va ca luati masuri pentru a putea lucra in siguranta.

Un mediu de lucru sanatos face angajatii mai fericiti, produse si servicii mai bune, clienti mai multumiti si profituri constante, astfel incat toata lumea sa fie un castigator.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: