Fisa postului. Intre ATRIBUTII si RESPONSABILITATI. Care este diferenta dintre cele doua?

Dupa cum bine cunoastem, fisa postului nu este adresata exclusiv unui angajat ce ocupa un anumit post in unitate. Fisa postului reprezinta o descriere a tuturor atributiilor si responsabilitatilor care revin oricarei persoane care va ocupa acel post in unitate, si reprezinta CARTEA DE VIZITA a acelui post in momentul cand recrutam.

Conform dictionarului explicativ al limbii romane,

ATRIBUTIE, atributii, s. f., reprezinta sfera de autoritate, de competenta, de activitate a cuiva; insarcinare, obligatie, sarcina data cuiva spre indeplinire.

RESPONSABILITATE, responsabilitati, s. f., reprezinta obligatia de a efectua un lucru, de a raspunde, de a da socoteala de ceva, de a accepta si suporta consecintele; raspundere. Functie, sarcina de raspundere.

Deci, fiecarei ATRIBUTII ii revine o RESPONSABILITATE. Intre cele doua exista o stransa legatura.

Sa luam de exemplu, postul de Referent resurse umane. Una din atributiile acestuia este aceea de a asigura intocmirea contractelor individuale de munca, precum si a altor documente de personal (acte aditionale, decizii, adeverinte). Responsabilitatea care deriva din aceasta atributie este aceea ca raspunde de corectitudinea si completitudinea documentelor de personal intocmite.

In concluzie, pentru a stabili, in mod corect, atributiile si responsabilitatile postului trebuie facuta ANALIZA POSTULUI. Dar despre asta, intr-un articol viitor.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: