Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind astfel de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. 1 din Codul muncii). Fac exceptie de la prevederile alin. 1 situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Un salariat poate avea doua contracte individuale de munca cu functii diferite la acelasi angajator. Cumulul celor doua functii poate fi realizat prin incheierea a doua contracte de munca, ambele cu timp partial sau unul cu norma intreaga si unul cu timp partial daca nu sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul acestora.
Salariatul care cumuleaza doua functii la acelasi angajator pe langa un contract cu norma intreaga mai poate incheia un contract cu timp partial de maximum 3 ore pe zi, pentru a nu intra in contradictie cu prevederile art. 115 alin. 2 din Codul muncii, care spune ca “durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore”.
De retinut ca, cumulul de functii la acelasi angajator este permis numai pentru functii diferite, de unde si expresia CUMUL DE FUNCTII. In cazul in care salariatul lucreaza pe aceeasi functie peste timpul normal de munca, timpul astfel lucrat este considerat munca suplimentara pentru care va primi spor.
In cazul unui cumul de functii, salariatul are obligatia sa declare locul unde considera functia de baza, de regula la locul cu venitul cel mai mare.
In declaratia 112, cumulul de functii pentru acelasi salariat se declara in sectiunea B.
Daca am un cumul de functii, cim 8 h si un cim 2 h, la acelasi angajator, beneficiez de zile de concediu de odihna pentru fiecare CIM? (20 zile co pt cim cu 8 h + 20 zile co pt cim cu 2h)
ApreciazăApreciază
Salariatii din mediul privat care cumuleaza doua functii au dreptul la concediu de odihna platit pentru fiecare contract in parte, de apreciat ca perioada concediului de odihna sa fie aceeasi pentru fiecare contract in parte, adica salariatul sa nu desfasoare activiate in baza celuluilalt contract de munca. De mentionat ca, scopului concediului de odihna este acela de refacere a fortei de munca a salariatului.
In sistemul bugetar, salariatii care cumuleaza doua functii la unitati diferite, fractiuni de norma care depasesc o norma întreaga, isi aleg unitățile de la care beneficiaza de concediu de odihna, in asa fel încat drepturile cuvenite potrivit acestuia sa nu depaseasca pe cele cuvenite salariatilor incadrati cu o norma intreaga.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
Ne puteti ajuta cu o opinie in situatia de mai jos?
O asociatie profesionala ONG (asociatia A) este unic actionar intr-un SRL (B SRL).
Intrebarile sunt:
– este permis sau nu, ca un angajat cu CIM de 8 ore, pe durata nedeterminata, la Asociatia A sa fie angajat cu program de 2 ore ( sau 3 ore) la B SRL, toit pe durata nedeterminata ? Daca nu, care este temeiul legal? Daca da, care este temeiul legal? Precizam ca cele 2 (doua) entitati functioneaza in aceeasi locatie.
– acelasi angajat poate sa mai aiba un alt act aditional la CIM, cu un numar de ore lucrate in cadrul unui proiect finantat prin fonduri europene, prin programul ERASMUS+ ? Precizam ca numarul de ore lucrate in acest proiect este variabil in fiecare luna, el depinde de sarcinile alocate echipei de proiect din care face parte angajatul, de catre coordonatorii proiectului. Proiectul este finantat direct de la Bruxelles, partenerii fiind din 20 de tari.
– in masura in care cele de mai sus pot fi realizate, care este modalitatea de evidentiere a acestora in fisele de prezenta zilnice/lunare? Cum pot fi precizate orele inceput/final zi de lucru? Orele d elucru pot fi realizate simultan la Asociatie si la SRL? sau la Asociatie si in proiect?
Va multumim anticipat!
ApreciazăApreciază
Nu este interzis unui angajat sa aibe mai multe contracte de munca la doi angajatori diferiti (art. 35 din Codul muncii).
Referitor la angajarea pe proiect, eu v-as sugera sa incheiati contracte de munca cu timp partial, ore/sapt, pe functia din proiect, pe durata determinata conform art. 83 lit. H – in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.
ApreciazăApreciază
Buna ziua! lucrez intr-o institutie de stat avand functia de baza din 2014 de inginer fizician (fisa de post pt inginer fizician). din anul 2017 prin decizie interna m-i sau dat responsabilitati ca lucrator desemnat SSM in cadrul departamentului de protectia muncii, facandumi-se fisa de post 2 pentru specialist ssm (cod COR specific). neoficial mi-au spus sa incerc sa-mi impart timpul de lucru de 8 ore pnetru ambele functii. precizez ca nu m-i sa facut CIM2, desi in statul de functii apar in cadrul 2 doua departamente, prin cumul de functii. Am tot incercat sa le spun sa sunt obligati sa-mi faca cim 2 cu 4 sau 2 ore pe functia de specialist SSM, dar am fost pasat de la un suoeror la altul.
Doresc sa stiu daca ar fi trebuit sa m-i se faca de la inceput cim 2 pt a doua functie, si daca ecxista posibilitatea de a le cere drepturile salariale din 2017 si pana in prezent pt functia a doua.
multumesc
ApreciazăApreciază
Mda… cam nasoala treaba.. Functia de lucrator SSM implica norma de 8 ore/zi , cred ca de aceea nu v-a intocmit un al doilea contract. Probabil ca la dvs, a ramas in continuare functia de incadrare cea de fizician si doar v-a dat atributii complementare de lucrator SSM.O data ce v-am dat atributii in plus, adta implica automat si adaos la salariu.
ApreciazăApreciază
Scutirea de impozit aferenta programatorilor se acorda doar acolo unde este functia de baza? Multumesc
ApreciazăApreciază
Scutirea de impozit in cazul programatorilor se acorda acolo unde sunt indeplinite prevederile Ordinului nr. 1168/2017. Legea nu prevede altfel.
ApreciazăApreciază
Buna ziua!
Am un angajat care are norma de baza 0,5 la mine si in alta scoala 0,5 (administrator patrimoniu). Dar pe langa are 0,25 cumul la mine si 0,25 cumul la cealalta scoala. Cum sa procedez cu programul de lucru pentru a nu incalca legea? Cand si cum sa-si desfasoare activitatea, in afara celor 8 ore de lucru? Mentionez ca la mine in scoala vine marti si joi si o data la doua saptamani vinerea, pentru norma de 0,5. (cate 8 ore). Dar cealalta de 0,25 cumul nu o justifica. Cum sa procedez? Multumesc!
ApreciazăApreciază
Intocmiti grafic orar pentru fiecare norma in parte, cu conditia ca intervalele sa nu se suprapuna si astfel incat sa nu depasiti 11 ore/zi.
ApreciazăApreciază
intrebare, cum isi realizeaza norma de lucru in situatia a doua cim la acelasi angajator unul cu 8 si altul cu 3? itm spune ca dupa 12 ore lucrate sa aiba repaus 24 ore.
ApreciazăApreciază
am vrut sa spun cu 4 ore celalalt contract
ApreciazăApreciază
Intr-adevar, dupa 12 ore de munca la acelasi angajator trebuie sa existe o perioada de repaus de 24 ore. Trebuie tinut cont si de repartizarea orelor prestate, care nu trebuie sa se suptapuna, deoarece nu prea ai cum sa indeplinesti 2 functii in acelasi timp. In cazul prezentat, fie intocmiti de CIM partiale (unul cu 7 ore, altul cu 4 ore cu specificarea intervalului orar), fie intocmiti un CIM cu norma intreaga si unul cu max. 3 ore.
ApreciazăApreciază
buna ziua
lucrez într-o primărie. pe fisa postului,pe langa funcția de cadru tehnic PSI, pe fișa postului si pe dispoaziția de angajare, e trecut,, indeplinește ,PRIN CUMUL, funcția de conducător auto. Doresc să știu dacă e legal , sau e necesar al doilea contract de muncă?
ApreciazăApreciază
Buna seara,
Codul Muncii la art. 35 alin. 1 ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Astfel, apreciez ca un cadru tehnic PSI poate indeplini prin cumul de functii si functia de conducator auto.
ApreciazăApreciază
Buna seara,îmi spuneți va rog daca un ambulantier din cadrul unui serv. jud de ambulanță,autosuspendat din funcție pt a fi președinte de sindicat ,poate sa presteze în același timp și funcția de consilier juridic în cadrul sindicatului pe care îl reprezintă că președinte?Va mulțumesc,aștept răspunsul ceva.
ApreciazăApreciază
Buna seara,
Conform art. 10 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu:
a) calitatea de avocat;
b) activitatile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate;
d) functia si activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara;
e) activitatea publicistica salarizata;
f) alte incompatibilitati prevazute de lege sau rezultate din conflict de interese, in conditiile legii.
Astfel, consider ca un consilier juridic poate fi si presedinte de sindicat numai daca raporturile sale de munca sau de serviciu sunt suspendate pe perioada cat indeplineste o functie de conducere salarizata in sindicat. Daca un e salarizat, atunci nu este necesara suspendarea.
ApreciazăApreciază
Bună ziua, conform CIM și conform COR sunt angajat ca referent de specialitate administrativ, iar pe lîngă functiile de administrare a instituției am și funcția de expert în achiziții publice (cursuri acreditate ANC) și îndeplinesc toate functiile expertului de achiziții. Nu e cazul în care ar trebui să am două CIM? Vă mulțumesc.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
Din cele mentionate deduc ca sunteti incadrat ca si Referent de specialitate, iar pe langa atributiile admnistrative indeplinititi si atributii specifice achizitiilor publice. Dupa parerea mea sunt atributii complementare si nu necesita incheierea a doua contracte de munca.
ApreciazăApreciază