Studiu de caz: Cumul de functii la acelasi angajator

Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind astfel de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. 1 din Codul muncii). Fac exceptie de la prevederile alin. 1 situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Un salariat poate avea doua contracte individuale de munca cu functii diferite la acelasi angajator. Cumulul celor doua functii poate fi realizat prin incheierea a doua contracte de munca, ambele cu timp partial sau unul cu norma intreaga si unul cu timp partial daca nu sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul acestora.

Salariatul care cumuleaza doua functii la acelasi angajator pe langa un contract cu norma intreaga mai poate incheia un contract cu timp partial de maximum 3 ore pe zi, pentru a nu intra in contradictie cu prevederile art. 115 alin. 2 din Codul muncii, care spune ca “durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore”.

De retinut ca, cumulul de functii la acelasi angajator este permis numai pentru functii diferite, de unde si expresia CUMUL DE FUNCTII. In cazul in care salariatul lucreaza pe aceeasi functie peste timpul normal de munca, timpul astfel lucrat este considerat munca suplimentara pentru care va primi spor.

In cazul unui cumul de functii, salariatul are obligatia sa declare locul unde considera functia de baza, de regula la locul cu venitul cel mai mare.

In declaratia 112, cumulul de functii pentru acelasi salariat se declara in sectiunea B.

5 gânduri despre „Studiu de caz: Cumul de functii la acelasi angajator”

 1. Daca am un cumul de functii, cim 8 h si un cim 2 h, la acelasi angajator, beneficiez de zile de concediu de odihna pentru fiecare CIM? (20 zile co pt cim cu 8 h + 20 zile co pt cim cu 2h)

  Apreciază

  1. Salariatii din mediul privat care cumuleaza doua functii au dreptul la concediu de odihna platit pentru fiecare contract in parte, de apreciat ca perioada concediului de odihna sa fie aceeasi pentru fiecare contract in parte, adica salariatul sa nu desfasoare activiate in baza celuluilalt contract de munca. De mentionat ca, scopului concediului de odihna este acela de refacere a fortei de munca a salariatului.
   In sistemul bugetar, salariatii care cumuleaza doua functii la unitati diferite, fractiuni de norma care depasesc o norma întreaga, isi aleg unitățile de la care beneficiaza de concediu de odihna, in asa fel încat drepturile cuvenite potrivit acestuia sa nu depaseasca pe cele cuvenite salariatilor incadrati cu o norma intreaga.

   Apreciază

 2. Buna ziua,
  Ne puteti ajuta cu o opinie in situatia de mai jos?
  O asociatie profesionala ONG (asociatia A) este unic actionar intr-un SRL (B SRL).
  Intrebarile sunt:
  – este permis sau nu, ca un angajat cu CIM de 8 ore, pe durata nedeterminata, la Asociatia A sa fie angajat cu program de 2 ore ( sau 3 ore) la B SRL, toit pe durata nedeterminata ? Daca nu, care este temeiul legal? Daca da, care este temeiul legal? Precizam ca cele 2 (doua) entitati functioneaza in aceeasi locatie.
  – acelasi angajat poate sa mai aiba un alt act aditional la CIM, cu un numar de ore lucrate in cadrul unui proiect finantat prin fonduri europene, prin programul ERASMUS+ ? Precizam ca numarul de ore lucrate in acest proiect este variabil in fiecare luna, el depinde de sarcinile alocate echipei de proiect din care face parte angajatul, de catre coordonatorii proiectului. Proiectul este finantat direct de la Bruxelles, partenerii fiind din 20 de tari.
  – in masura in care cele de mai sus pot fi realizate, care este modalitatea de evidentiere a acestora in fisele de prezenta zilnice/lunare? Cum pot fi precizate orele inceput/final zi de lucru? Orele d elucru pot fi realizate simultan la Asociatie si la SRL? sau la Asociatie si in proiect?
  Va multumim anticipat!

  Apreciază

  1. Nu este interzis unui angajat sa aibe mai multe contracte de munca la doi angajatori diferiti (art. 35 din Codul muncii).
   Referitor la angajarea pe proiect, eu v-as sugera sa incheiati contracte de munca cu timp partial, ore/sapt, pe functia din proiect, pe durata determinata conform art. 83 lit. H – in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

   Apreciază

 3. Buna ziua! lucrez intr-o institutie de stat avand functia de baza din 2014 de inginer fizician (fisa de post pt inginer fizician). din anul 2017 prin decizie interna m-i sau dat responsabilitati ca lucrator desemnat SSM in cadrul departamentului de protectia muncii, facandumi-se fisa de post 2 pentru specialist ssm (cod COR specific). neoficial mi-au spus sa incerc sa-mi impart timpul de lucru de 8 ore pnetru ambele functii. precizez ca nu m-i sa facut CIM2, desi in statul de functii apar in cadrul 2 doua departamente, prin cumul de functii. Am tot incercat sa le spun sa sunt obligati sa-mi faca cim 2 cu 4 sau 2 ore pe functia de specialist SSM, dar am fost pasat de la un suoeror la altul.
  Doresc sa stiu daca ar fi trebuit sa m-i se faca de la inceput cim 2 pt a doua functie, si daca ecxista posibilitatea de a le cere drepturile salariale din 2017 si pana in prezent pt functia a doua.
  multumesc

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s