Conform Codului Muncii actualizat, fiecare angajat cu contract individual de munca are dreptul anual la concediu de odihna. Durata minima a concediului de odihna este de 20 zile lucratoare si se stabileste prin contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile la nivelul fiecarei societati, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an, iar compensarea in bani a acestuia este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
In cazul acordarii concediilor de odihna fractionat, fiecare salariat trebuie sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
In categoria sporurilor cu caracter permanent sunt incluse:
– salariile de merit
– indemnizatia de conducere
– sporul de vechime
– sporul pentru conditii de munca grele, periculoase sau nocive
– sporul de izolare.
Nu sunt incluse in categoria sporurilor cu caracter permanent
– sporul aferent orelor suplimentare si
– sporul pentru munca desfasurata in timpul noptii.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu si se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
In unitatile bugetare care incadreaza personal contractual se aplica H.G. nr. 250/1992 cu modificarile ulterioare.
Pe durata concediului de odihna, salariatii au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultit cu media zilnica raportata la:
– salariul de baza;
– sporul de vechime;
– indemnizatia pentru functia de conducere.
Media zilnica a veniturilor astfel determinate se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu.
Pentru salariatii incadrati cu fractiuni de norma, indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza avandu-se in vedere veniturile cuvenite pentru fractiunea sau fractiunile de norma care se iau in calcul.
In unitatile bugetare care au incadrati functionari publici se aplica prevederile Ordonantei Guvernului nr. 6/2007.