Multi angajati nu se simt apreciati in munca lor si, desi fac eforturi infinite pentru a atrage atentia sefilor lor, fie pentru a-si asuma responsabilitati mai mari, fie pentru a avansa la locul de munca, totul va fi inutil daca este o companie cu o cultura toxica.
Cel mai important lucru pentru a alege un loc de munca si a investi multe ore din viata ta in acel loc, este ca valorile tale personale sa se potriveasca cu cele ale companiei. Cel mai rau dintre toate este ca nu stii care sunt valorile tale pentru ca, asa cum a spus Seneca, atunci cand nu stii ce vrei, orice vant este bun si vei ajunge sa lucrezi oriunde.
Exista comportamente care sunt inacceptabile indiferent de cultura sau tara in care lucrati. Multi angajati cred ca atunci cand semneaza un contract de munca exista clauze invizibile care ii obliga sa tolereze comportamente toxice.
A lucra intr-o companie cu o cultura toxica inseamna a simti disconfort zilnic, a lucra intr-un mediu concurential negativ in care interesele individuale prevaleaza asupra intereselor angajatilor, traiesti cu factori de stres si comportamente constante care pot fi considerate hartuire.
Dar, care este de fapt adevarata problema?
Adevarata problema este ca angajatii se adapteaza la lucrul in companii cu culturi toxice si ca, din cauza factorilor personali si profesionali, nu fac nimic pentru a-si schimba situatia, deoarece cred ca nu poti lupta impotriva unui gigant.
Daca sunteti o persoana care gandeste in acest fel, trebuie sa dati o intorsatura modului vostru de gandire. Tineti minte acest lucru: va petreceti cea mai mare parte a timpului la locul de munca si meritati sa fiti bine.
Iata mai jos, 10 semne care va arata daca lucrati intr-o companie cu o cultura de lucru toxica:
- Comunicare deficitara: ceea ce se traduce prin lipsa de claritate, diferiti angajati primesc mesaje diferite, exista comunicare pasiv-agresiva, comunicare constanta in afara programului de lucru si lipsa de ascultare.
- Grupuri privilegiate in cadrul companiei: proiectele sunt atribuite aceluiasi grup de persoane, indiferent de talentul lor. Aceste grupuri sunt inchise si pot fi doar o parte din acesti angajati care impartasesc aceleasi caracteristici. Aceste grupuri minimalizeaza alte persoane si lucreaza prin barfe care duc la comportamente de excludere.
- Conducerea slaba: Exista multe tipuri de conducere care lasa mult de dorit. De exemplu, exista sefi care arunca intotdeauna mingi si nu isi asuma niciodata responsabilitatea; exista sefi care nu te respecta, fie prin folosirea unui limbaj inadecvat, fie prin comportamente inacceptabile, cum ar fi trimiterea de mesaje in orele de odihna; si sunt sefi care iti fac „micro corectii”, adica te corecteaza pana la cel mai mic detaliu al muncii tale, care devine o tortura ce iti submineaza stima de sine.
- Colegii nemotivati: acestia sunt caracterizati pentru ca au dat totul si in cele din urma au decis sa arunce prosopul. La inceput ii poti ajuta preluandu-si locul de munca, dar sunt sanse sa te descurajezi si tu. Amintiti-va, emotiile sunt contagioase.
- Cariera stagnanta: companiile cu culturi toxice nu iti dau nicio sansa sa te dezvolti profesional, nu iti ofera pregatire pentru a-ti imbunatati abilitatile personale si profesionale, nu primesti niciun tip de mentorat. Vrei sa lucrezi intr-o companie cu aceste caracteristici?
- Fluctuatia mare de personal: exista disponibilizari/plecari din cauza lipsei de organizare si a conducerii slabe, asa cum am mentionat anterior.
- Lipsa echilibrului intre viata personala si cea profesionala: asta se intampla atunci cand munca ta nu iti permite sa te deconectezi de la mesajele tale la orele de odihna, nu poti sa nu mai vezi e-mailurile, sa-ti programezi vizitele la medic, vacanta, antrenamentele, hobby-urile tale zilnice. Si, sunt doar cateva exemple.
- Sindromul tip arsura: numele in sine va spune ca nu mai puteti. Putem gasi oameni care muncesc frenetic pentru ca au dat totul si nu au primit nimic, sau oameni care muncesc si sunt subapreciati, in ciuda faptului ca au talente mari.
- Nici un pas inainte: Aceasta este atunci cand companiile se indeparteaza de misiunea lor si supravietuiesc fara tinta.
- Intuitia sau instinctul tau: Daca simti ca nu mai poti, fii atent la corpul tau pentru ca a venit timpul sa pleci!
Dar, de ce oamenii nu isi schimba locul de munca, chiar daca lucreaza in companii toxice?
Din mai multe motive: resemnare, conformism, frica, stima de sine scazuta, incredere in sine scazuta, lipsa de asertivitate, postura victimelor, lipsa de pregatire pentru a ocupa alte locuri de munca, lipsa de timp, ignoranta cu privire la faptul ca exista comportamente inacceptabile si, in cele din urma, pentru ca ei cred ca va veni un moment mai bun pentru a schimba locul de munca.
Adevarul este ca cel mai bun moment pentru a-ti schimba viata este: ACUM.
Trebuie sa va dau doua vesti, una buna si una proasta. Vestea proasta este ca, daca lucrezi intr-o companie cu o cultura toxica, nu vei fi apreciat la locul tau de munca. Si, vestea buna este ca niciodata nu este prea tarziu sa te schimbi si sa cauti solutii la situatia ta actuala. 😊
Si, inca ceva: Daca credeti ca nu este posibil sa va schimbati locul de munca, atunci trebuie sa va schimbati atitudinea. Daca credeti ca va puteti schimba locul de munca, atunci trebuie sa va schimbati atitudinea.
Cum iti poti schimba atitudinea?
Trebuie sa va transformati slabiciunile in puncte forte. Se poate spune ca este usor, dar intre a spune si a face este un drum lung. In primul rand, trebuie sa stiti ce trebuie sa imbunatatiti la dumneavoastra si ce trebuie sa faceti pentru a lucra intr-un mediu sanatos.