Obligativitatea purtarii mastii de protectie

Prin Ordinul 700/68/15.05.2021, in anexa „Instructiuni generale privind masurile de igiena”, la capitolul I „Portul mastii”, punctul 2, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „a) angajatul este singur în birou;”

In conditiile art. 5 alin. (2) lit. d) si ale art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si  completarile  ulterioare,  in  spatiile  publice,  piete,  targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale,  mijloacele  de  transport  in  comun  si  la  locul  de munca se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 13 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in alte zone  cu  potential  de  aglomerare  stabilite  prin  hotarare  a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

Astfel, conform Ordinului comun, nr. 699/67/2021, al Ministrului Sanatatii si al Ministrului Afacerilor Interne publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 506 din 14.05.2021, incepand cu data de 15.05.2021, se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, mijloacele de transport in comun, la locul de munca, spatii comerciale, precum si in spatiile publice dechise, cum ar fi, fara a se limita la acestea, piete, targuri, balciuri, talciocuri, spatiile comerciale, statii pentru transportul in comun, precum si in alte zone cu potential de aglomerare stabilite prin hotarare a comitetului judetean/ al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

Totodata, pentru „portul mastii” au fost instituite urmatoarele masuri generale:

In functie de evaluarea riscului, efectuata de medicul de medicina muncii al unitatii, pot exista unele exceptii, astfel:

  1. angajatul este singur in birou/ toate persoanele din birou sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinaremodificare prin Ord. 700/68/15.05.2021;
  2. persoana sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare;
  3. persoana desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta etc);
  4. prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
  5. copiii cu varsta mai mica de 5 ani.

Ord. 699/67/2021, HG 550/2021

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: