Ep. 6: 7 greseli pe care s-ar putea sa le faci atunci cand iti cauti un job:
Uneori cei care sunt in cautarea unui job depun nenumarate CV-uri, dar luni de zile nu primesc niciun raspuns din partea angajatorilor. In astfel de situatii, doritorii de joburis considera fie ca angajatorul a ales alt candidat mai bine pregatit, fie ca au fost nedreptatiti intr-un fel sau altul.
Realitatea poate fi insa departe de ceea ce isi imagineaza cei care isi depun CV-urile aproape zilnic: greseala s-ar putea sa fie doar a candidatilor. In fapt, s-ar putea sa fie chiar cele 7 greseli majore pe care le fac foarte multi aplicanti atunci cand isi depun CV-ul.
In primul rand, o persoana aflata in cautarea unui job nu ar trebui sa isi neglijeze profilul online. Fotografiile din vacanta la mare incarcate pe Facebook il pot face pe angajator sa treaca imediat la urmatorul CV. Alege cu grija ce informatii personale publici pe Internet si ai grija ca in permanenta brandul personal sa denote profesionalism.
In al doilea rand, greselile de gramatica sau de ortografie sunt o bariera destul de importanta in obtinerea unui job. Multe dintre companii, in functie de profil, au inclus in interviu si teste care sa arate ca potentialul angajat cunoaste temeinic regulile de scriere corecta.
Mai apoi, candidatii romani nu obisnuiesc sa redacteze scrisori de multumire dupa interviu. Chiar daca nu stii inca daca vei primi jobul, este bine sa scrii macar un e-mail formal prin care sa multumesti pentru ca ai fost chemat la interviu.
O alta greseala pe care o fac multi candidati este dorinta de a afla, inca de la inceputul interviului, care este salariul oferit de angajator. Astfel, ar putea sa para foarte usor ca singura ta motivatie sunt banii si ca, mai mult decat atat, conditionezi continuarea interviului prin raspunsul pe care il astepti de la angajtor in ceea ce priveste salariul.
Un alt sfat: nu-ti trimite CV-ul directorului general al unei companii. Cei din resursele umane sunt angajati cu un motiv, astfel ca nu vei avea prea mari sanse ca directorul sa isi piarda vremea uitandu-se peste CV-ul tau. Cel mult, vei lasa impresia ca nu respecti departamentul de HR.
Nu uita sa modifici CV-ul si scrisoarea de intentie in functie de fiecare job la care aplici. Asta nu inseamna nici pe departe sa inventezi pentru a corespunde cerintelor respective, ci sa iti adaptezi capacitatile si sa iti formulezi scrisoarea de intentie astfel incat sa pui accentul pe ceea ce detii deja si care s-ar potrivi jobului respectiv.
Nu te opri din vanatoarea de joburi. Chiar daca ti se pare ca te-ai descurcat de minune la ultimul interviu si ca vei obtine cu siguranta postul, nu te opri din cautarea altor joburi. Pana nu ai garantia ca angajatorul te-a ales pe tine, fie ca te anunta telefonic sau prin e-mail, si pana nu semnezi cu acesta contractul, nu renunta sa iti folosesti timpul in identificarea unor noi oportunitati!
Ep. 5: 10 tipuri de intrebari pe care ti le pot pune angajatorii la un interviu (si cateva raspunsuri posibile pe care le poti da):
1. Care sunt punctele tale forte?
Cand esti intrebat despre punctele forte este important sa aduci in discutie atribute care te pot califica pentru pozitia vanata, scrie About.com. De asemenea, cel mai bun mod de a raspunde este sa descrii calitatile si experienta care au directa legatura cu acea pozitie pentru care aplici.
Cele mai bune raspunsuri:
„Cand lucrez la un proiect, nu imi propun doar sa ating termenele limita. Prefer sa finalizez proiectul cu mult inainte de expirarea termenului”.
„Mi-am depasit obiectivele de vanzari in fiecare semestru si am primit bonus in fiecare an de cand m-am angajat in acest loc”.
„Abilitatile mele de gestionare a timpului sunt excelente si sunt o persoana organizata, eficienta si excelez la locul de munca”.
„Ma mandresc cu abilititatile pe care le am in relatia cu clientii si cu capacitatea de a rezolva situatii care ar putea deveni dificile”.
2. Care este cea mai mare slabiciune a ta?
Atunci cand esti intrebat de catre potentialul angajator despre cea mai mare slabiciune sunt o multime de moduri in care poti raspunde, inclusiv prin mentionarea aptitudinilor care nu sunt critice pentru pozitia vizata sau aspecte pe care deja le-ai imbunatatit.
Cele mai bune raspunsuri:
„Niciodata nu am fost o persoana organizata, insa am implementat un sistem de management al timpului care chiar m-a ajutat cu organizarea”.
„Imi place sa fiu sigur ca ceea ce fac este perfect, motiv pentru care am tendinta de a sta prea mult timp sa verific. In orice caz, am ajuns la un echilibru printr-un sistem prin care ma asigur din prima ca lucrurile ies perfect”.
„Obisnuiam sa astept pana in ultimul minut sa imi stabilesc intalnirile pentru saptamana urmatoare, insa am realizat ca programarea in avans este mai eficienta”.
3. Cum te descurci in situatii de stres si presiune?
Aceasta este o intrebare tipica intr-un interviu de angajare, adresata pentru ca potentialul angajator sa afle cum face fata stresului de la job.
Cele mai bune raspunsuri:
„Stresul este foarte important pentru mine. Cand sunt stresat, fac cea mai buna treaba. Cea mai buna metoda prin care reusesc sa gestionez eficient strescut este sa ma asigur ca detin echilibrul intre stresul bun si stresul negativ. Am nevoie de o doza de stres bun pentru a ramane motivat si productiv”.
„Reactionez la situatii, nu la stres. In acest fel, situatia este sub control si nu devine un factor de stres”.
„Lucrez mai bine in situatii in care sunt presat si am descoperit ca imi place sa muncesc intr-un mediu competitiv”.
„Dintr-o perspectiva persoanala, gestionez stresul mergand la sala in fiecare seara. Asa reusesc sa reduc considerabil nivelul de stres”.
4. Descrie o situatie dificila pe care ai depasit-o!
Nu exista un raspuns gresit la aceasta intrebare. Intrebarile din acest registru au scopul de a afla cum gestionezi anumite situatii. Logica din spatele acestor intrebari este aceea ca angajatorul poate sa isi dea seama de cum vei reactiona in viitor, pe baza reactiilor din trecut.
Cele mai bune raspunsuri:
Da exemple concrete de situatii dificile prin care ai trecut la locul de munca. Apoi povesteste ce ai facut pentru a rezolva problema.
Ofera raspunsuri pozitive: „Chiar daca a fost dificil cand o colega a renuntat fara sa anunte, am fost capabili sa reorganizam departamentul, asa incat sa acoperim pozitia pana a fost adus un om nou”.
5. Cum evaluezi succesul?
O astfel de intrebarea poate aparea in timpul unui interviu, iar scopul angajatorului este acela de a-ti „depista” etica, obiectivele si personalitatea.
Cele mai bune raspunsuri:
„Pentru mine succesul inseamna sa imi fac treaba bine. Vreau sa fiu recunoscuta ca o persoana care isi da toata silinta si incerca din raspunteri sa isi atinga obiectivele”.
„Evaluez succesul nu doar in functie de munca mea, ci si de cea a echipei mele. Pentru a considera ca am succes, intreaga mea echipa trebuie sa isi atinga obiectivele individuale si de grup”.
„Pentru mine, succesul apare atunci cand performez si sunt satisfacuta de pozitia mea, stiind ca munca depusa aduce valoare companiei, mie personal, cat si altor oameni”.
6. De ce ai plecat/pleci de la locul de munca?
Aceasta este una dintre intrebarile clasice adresate la un interviu de angajare. Cand raspunzi incearca sa fii cat mai direct si concentreaza-te pe viitor, in special daca nu ai plecat de la fostul loc de munca in cele mai bune conditii.
Cele mai bune raspunsuri:
„M-am plictisit de ceea ce faceam si caut mai multe provocari. Sunt un angajat excelent si nu am vrut ca nemultumirea mea sa aiba un impact asupra muncii mele”.
„Nu mai este loc de crestere in pozitia pe care o detin in prezent si sunt gata sa imi schimb locul de munca pentru a primi o noua promovare”.
„Am decis ca nu ma indreptam in directia buna in cariera mea, iar angajatorul meu nu imi poate oferi oportunitati pentru directia in care vreau sa merg”.
„Dupa multi ani in fosta pozitie, sunt in cautarea unei companii unde pot creste”.
7. De ce vrei acest job?
Pentru a raspunde cat mai bine la aceasta intrebare, raspunsul trebuie adaptat circumstantelor specifice job-ului pentru care candidezi?
Cele mai bune raspunsuri:
„Aceasta nu este doar o oportunitate buna, insa compania este locul unde calificarile mele pot face diferenta”.
„Vreau acest job pentru ca pare sa se muleze pe competentele mele. (…) In plus, echipa este extraordinara”.
„Am inteles ca aceasta companie este in crestere. Am vazut pe website ca va difersificati portofoliul de produse si vreau sa iau parte la aceasta dezvoltare a businessului”.
8. De ce te-am angaja?
Cele mai bune raspunsuri pentru aceasta intrebare pot fi compuse din exemple concrete prin care sa demonstrezi ca aptitudinile si realizarile tale te recomanda pentru job. Compara descrierea pozitiei cu abilitatile tale si precizeaza rezultatele bune obtinute in fosta pozitie.
Cele mai bune raspunsuri:
Pentru a oferi cele mai bune raspunsuri la aceasta intrebare uita-te la descrierea job-ului. Fa o lista cerintelor, inclusiv trasaturi de personalitate, aptitudini si calificari. Apoi, fa o lista cu calitatile tale care se incadreaza in cerinte. Pentru fiecare calitate, arata si un moment in care te-a ajutat aceasta trasatura.
De exemplu, daca arati ca esti un „jucator de echipa”, gandeste-te la un moment in care abilitatea ta de a lucra bine in echipa a adus succesul unui proiect.
9. Care sunt obiectivele tale pe termen lung?
Cel mai bun raspuns la aceasta intrebare, adresata uneori sub forma „Unde te vezi peste cinci ani?” il poti oferi referindu-te la pozitia pe care o vizezi si la compania pentru care sustii interviul.
Nu mentiona aspecte legate de reluarea studiilor sau intemeierea unei familii, pentru ca aceste elemente nu sunt relevante si nu te vor ajuta in obtinerea postului.
Cele mai bune raspunsuri:
„Obiectivele mele pe termen lung includ cresterea intr-o companie in care pot continua sa invat lucruri noi, voi primi responsabilitati noi si voi contribui cat mai mult la aducerea de valoarea”.
„Ma vad ca un angajat performant de top intr-o organizatie stabila, ca aceasta. Am de gand sa imi imbunatatesc aptitudinile si sa continui sa ma implic in asociatii profesionale”.
„Odata ce voi castiga experienta, imi propun sa avansez intr-o pozitie de management”.
10. Ce imi poti spune despre tine?
Sansele de a ti se adresa o astfel de intrebare la interviu sunt destul de mari. Cel mai probabil vei povesti cinci minute despre cat esti de loial, dedicat, muncitor, insa il vei plictisi teribil pe intervievator si risti sa creezi o impresie proasta.
Cele mai bune raspunsuri:
Cum intrebarea aceasta se numara intre cele mai comune la un interviu, este ciudat faptul ca un numar ridicat de candidati nu aloca timpul necesar pentru a se pregati in avans.
Cel mai probabil, pentru ca intrebarea pare a fi dezarmanta si informala, incepem sa divagam. Ideal este sa rezista insa acestei tentatii.
Cheia este sa fii cat mai specific, sa adaugi o valoare monetara rezultatelor tale si fii gata sa oferi detalii suplimentare daca ti le cere. Arata ce reduceri de cheltuieli a reusit sa reduca angajatorul datorita tie.
Ep. 4: Pregatirea pentru interviu:
Fa-ti temele! Afla cat poti de multe despre angajator. Afla de cand lucreaza in domeniu, ce face concret, afla cine ii sunt clientii…. Pe scurt – afla tot ce poti. Nu vei folosi toate informatiile dar precis iti va da un plus de siguranta tie, iar ei vor puncta interesul pe care l-ai manifestat.
Pregateste-ti un set de intrebari despre angajator. Cu siguranta o sa fii intrebat/a daca ai intrebari iar un raspuns negativ cu siguranta insemna ca nu te intereseaza. Nu exagera cu multe intrebari, si fii sensibil la atmosfera (daca vezi ca se grabesc, atunci spune ca ai observat asta si ca nu o sa pui multe intrebari, dar una-doua e util sa ai pregatite). Preferabile sunt intrebarile legate de activitatea pe care urmeaza sa o desfasori, despre marimea echipei, despre responsabilitatile pe care le vei avea etc.
Cateva exemple:
- · Cum arata o zi obisnuita aici la firma/ institutie?
- · Care sunt atributiile concrete ale acestei pozitii?
- · Cum este situata pozitia in organigrama (in subordinea cui, are pe cineva in subordine)?
- · Cat de importanta este pozitia asta pentru firma/ institutie?
- · Este un post nou sau fostul angajat a plecat? Daca a plecat, de ce si unde?
- · Ce oportunitati – de instruire, de promovare etc – sunt disponibile?
Dovedeste ca ai inteles cerintele locului de munca si ca poti sa le satisfaci prin explicarea pregatirii pe care o ai, punand intrebari la obiect despre genul/tipul serviciului si despre perioada de pregatire. Dar NU intreba, tu, in acest moment despre pachetul salarial sau de beneficii. Lasa-I pe ei sa puna intrebarea (dar fii pregatit/a pentru ea – ca vine sigur!!!)
Cum ne imbracam la interviu?
Îmbracă-te adecvat. Ca o regula generala in viata, imagineaza-ti cum vor fi imbracati cei pe care ii intalnesti si incearca sa te imbraci putin mai bine decat ei. Adica fii mereu cu un pas – mic – inaintea celorlalti dar intotdeauna potrivit cu locul unde mergi. In cazul acesta, imbraca-te potrivit categoriei profesionale pe care o tintesti, doar o idee mai bine decat ai zice ca se imbraca majoritatea celor care lucreaza in domeniu. Nu vei merge sa te angajezi la o spalatorie auto imbracat in costum asa cum nu vei merge in jeansi la interviul organizat de o banca, de exemplu.
Atentie la detalii: daca ploua, ia o carpa cu tine si sterge-ti discret pantofii inainte de a intra in cladire; elimina mirosul de tutun (daca e cazul) si arunca guma inainte de a intra in cladire, vorbeste politicos, multumeste intervievatorului si, neaparat reaminteste-le inainte de plecare interesul tau fata de postul scos la concurs. Nu vei avea o a doua şansă să faci o primă impresie.
Este bine sa fii pregatit sa raspunzi si la intrebari legate de sanatate, intrebari mult mai tehnice legate de calificarile tale, cercetare sau locul de munca actual, plus alte informatii pe care le-ai trecut in CV.
Inainte de a merge la un interviu, ar trebui sa te gandesti la intrebarile care iti vor fi puse.
Raspunsurile tale s-ar putea sa depinda de tipul de job pentru care aplici sau de compania in cauza, de aceea e bine sa iti revizuiesti raspunsurile inainte de fiecare interviu!
Cei care fac angajări doresc, pe parcursul ineterviului, să afle păreri despre o eventuală colaborare viitoare, dacă ai de gând să rămâi în firma resprectivă, cât eşti de entuziast şi de ce, care sunt motivaţiile tale.
Ep. 3: 10 intrebari de baraj puse de companiile americane la interviurile de angajare:
De cate ori nu ati fost la un interviu de angajare si nu ati avut, sa zic asa, emotii la intrebarile ce urma sa vi le puna intervievatorul. La intrebarile de baraj ma refer, cele menite sa „testeze” capacitatea intelectuala a candidatilor. Recent am citit in Ziarul financiar un articol ce facea referire la astfel de intrebari puse in cadrul interviului de angajare. Redau mai jos cateva din intrebarile puse de „gigantii IT din America” candidatilor la job:
1) IBM: Cum ai testa un calculator?
Răspunsul ar putea varia, în funcţie de poziţia pentru care candidezi. În primul rând, s-ar putea testa dacă datele introduse produc rezultatele aşteptate. Pe de altă parte, ar trebui testate funcţiile de bază ale sistemului: butonul de pornire, de resetare, şi aşa mai departe.
2) Epic Systems: Un măr costă 40 de cenţi, o banană costă 60 de cenţi şi un grapefruit costă 80 de cenţi. Cât costă o pară?
Epic Systems, o companie care activează în domeniul sănătăţii, a pus această întrebare candidaţilor pentru postul de manager de proiect şi consultant implementare în luna ianuarie.
Un posibil raţionament care ar sta în spatele întrebării ar fi legat de costul unei vocale. Dacă cuvântul cu două vocale „apple” (măr în engleză – n.r) costă 40 de cenţi, banana cu trei vocale costă 60 de cenţi şi grapefruit, cu patru vocale, costă 80 de cenţi, atunci o pară ar trebui să valoreze 40 de cenţi.
3) Digitas: Descrie Internetul unei persoane care s-a trezit din comă după 30 de ani
Aţi putea începe prin a descrie Internetul comparându-l cu ceva pe care persoana l-ar recunoaşte în urmă cu 30 de ani sau dintr-un film SF. Dacă nu vă aduceţi aminte de unul, încercaţi să daţi o nuanţă de umor răspunsului.
4) American Express: Care dintre aceste date ar putea fi cele mai folositoare pentru a estima numărul de angajaţi care lucrează într-o clădire cu 30 de etaje?
a) numărul de maşini din parcare
b) numărul de persoane care iau masa la bufet
c) numărul de persoane de la etajul 11
5) T3 Tradind: Un cercetător pune o bacterie într-un vas petri după amiază. La fiecare minut, bacteria se divide în două. La ora 13, vasul este plin. La ce oră vasul era pe jumătate plin?
Dacă bacteria se dublează în fiecare minut şi vasul este umplut la ora 13, înseamnă că vasul era pe jumătate plin în urmă cu un minut, la 12:59.
6) Oliver Wyman: Câte kilograme de cartofi vinde McDonald’s într-un an în Marea Britanie?
Estimaţi câte restaurante există în regiune, apoi câte kilograme de cartofi însumează comenzile zilnice de cartofi prăjiţi.
7) Susquehanna International Group: Care este probabilitatea ca cinci persoane de vârste diferite să stea la aceeaşi masă în ordine descrescătoare sau crescătoare a vârstei?
Există cinci posibilităţi ca cele 5 persoane să stea la masă în ordine (1 2 3 4 5, 2 3 4 5 1, etc). Sunt 5 x 4 x 3 x 2 x 1 aranjamente posibile a scaunelor în jurul mesei, deci împărţind 5 la 5 x 4 x 3 x 2 x 1 obţinem probabilitatea de 1/24.
8) ZS Associates: Ai 12 monede, dar una dintre ele are o greutate diferită. Folosind o balanţă de numai 3 ori, află care este aceea.
Un utilizator al site-ului mathforum.org oferă următoarea soluţie:
„Ceea ce trebuie să facem este să distribuim cele 12 monezi pe talerele balanţei de ori astfel încât nicio monedă nu intră în măsurătoare în acelaşi fel (sau în oglindă) faţă de orice altă monedă. Următoarea distribuţie posibilă dintre multe altele ar putea fi:
1, 2, 7, 10 versus 3, 4, 6, 9
1, 3, 8, 11 versus 2, 5, 6, 7
2, 3, 9, 12 versus 1, 4, 5, 8
Dacă cântărirea este inegală, atunci conform distribuţiei, moneda 8 este mai uşoară decât celelalte”
9) Morgan Stanley: Cât câştigă anual cafeneaua Starbucks din Times Square?
Se estimează valoarea medie a unui bon şi traficul mediu pe oră, se înmulţeşte cu 24 şi apoi cu 365.
Starbucks obţine în medie vânzări de 1 milion de dolari pe cafenea. Putem estima că locaţia din Times Square facă aproape dublu pe an.
10) JP Morgan: Câţi stâlpi de lumină sunt în New York?
Estimaţi câţi stâlpi sunt în cartierul Manhattan gândindu-vă câte străzi sunt pe orizontal şi câte sunt dispuse vertical pe hartă, apoi la numărul de stâlpi care ar putea fi pe fiecare. Înmulţiti cu 5, numărul de cartiere al New York-ului.
Potrivit primăriei New York-ului, sunt aproape 300.000 de stâlpi de lumină în metropola americană.
Ep. 2: Cum sa te angajezi daca raspunzi impertinent la un interviu de angajare:
Uneori, o atitudine indrazneata, intransigenta sau lipsita de diplomatie poate crea o impresie mult mai buna angajatorilor, cu conditia sa fie sincera.
Candidatii care au curaj sa spuna ceea ce gandesc pot avea castig de cauza in fata celorlalti, potrivit unui articol de pe site-ul Quora.com si preluat de cei de la Realitatea. In acest articol candidatilor li s-a cerut sa isi prezinte cele mai nebunesti lucruri pe care le-au spus la interviuri si totusi au fost angajati.
– „Nu ma intereseaza jobul vostru”
Unul dintre candidati a gasit contradictii intre ceea ce firma comunicase public despre sarcinile postului si lucrurile pe care le auzea la interviu. S-a ridicat de pe scaun si le-a spus recrutorilor ca nu-l intereseaza sa lucreze intr-o firma care nu stie exact ce cauta. Aceasta reactie i-a adus rapid angajarea.
– „N-o sa raspund la toate intrebarile”
Un manager arogant a intrat in sala de interviu si i-a spus candidatului fara sa il salute „Am 5 intrebari pentru tine”. Candidatul i-a raspuns: „In acest caz, eu nu am decat 3 raspunsuri” si chiar asa a facut, a refuzat sa raspunda la doua intrebari. Si acest personaj a primit postul pe loc.
– „Am lucrat intr-un mediu de zombie, cu un sef pe care il uram”
Toti specialistii HR recomanda sa nu-l vorbesti de rau pe fostul angajator sau pe fostul manager, dat fiind ca exista o simpatie nespusa intre angajatori. Cu toate astea, un candidat a povestit care au fost motivele reale ale demisiei sale si a fost convingator, primind jobul.
– „N-am nicio idee despre ce o sa fac daca ma acceptati„
Unui candidat i s-a cerut sa le prezinte viitorilor sefi viziunea sa despre dezvoltarea pe noi piete a firmei. „Habar nu am in clipa asta”, a raspuns acesta dupa un minut de gandire, raspuns care i-a convins pe angajatori ca va stii sa caute raspunsul corect pe viitor.
Si, tot din experienta, va spun ca acest lucru chiar functioneaza. 🙂
Ep. 1: Preambul:
Ideea acestei sectiuni mi-a venit azi. Nu pot sa spun ca sunt o super experta in recrutare (de fapt sunt mai mult un Generalist HR decat un Specialist Recruiter), dar in urma discutiei avute astazi cu o doamna venita in cautarea unui loc de munca, m-a facut sa deschid aceasta sectiune. Doamna era in cautarea unui loc de munca, iar in prezent se afla in somaj. Din discutiile purtate cu ea am putut afla ca lucrase 20 de ani intr-o farmacie si ca dorea un alt job tot intr-o farmacie, acelasi salariu (pentru ca avea rate de platit). OK, nimic rau in asta, dar ce m-a „durut” pe mine sa zic asa a fost disperarea femeii in gasirea unui loc de munca si faptul ca nu se dusese la un posibil loc de munca doar ca auzise ea ca acolo salariul era de „c…”. Cum nu mai aveam nici un fel de sanse sa continui procesul de recrutare cu ea pentru ca doamna o sustinea sus si tare ca vrea un loc de munca intr-o farmacie, iar eu nu aveam disponibil un asemenea post, iar ce ii oferisem nu era pe placul doamnei, am continuat cu ea un fel de consiliere. Sper din toata inima sa fi prins ceva doamna din cele spuse si sa reuseasca sa se angajeze pe un post asa cum isi doreste.