Comunicat de presa – BusinessMark – 21.09.2022

  
Companie:BusinessMark
Tel:021 313 98 19
E-mail:office@business-mark.ro

Studiu BusinessMark: Inflatia si cresterea costurilor, factorii-cheie ce provoaca ingrijorari in randul organizatiilor din Romania

Inflatia si cresterea costurilor, lipsa de disponibilitate a fortei de munca, lipsa de personal calificat pentru roluri-cheie, problemele ce apar in lantul de aprovizionare si razboiul din Ucraina reprezinta cele mai mari provocari pentru lideri atunci cand trebuie sa gestioneze un mediu de lucru hibrid, indica rezultatele studiului online „Munca hibrida este noua provocare. Cum ne pregatim companiile pentru schimbarile ce sunt preconizate?”, prezentat in exclusivitate de Andreea Dragan, Managing Partner, BusinessMark, in cadrul editiei HR Uncovered din 12-13 septembrie 2022.

Inflatia si presiunea asupra costurilor a fost un factor mentionat in special de companiile din Romania si Bulgaria – tara noastra cu 81%, iar vecinii nostri – 69%. Avem de ce, pentru ca in august 2022, Romania avea o inflatie de 13%, iar Bulgaria de 14,9%. In schimb, in Germania, problema disponibilitatii si a abilitatilor fortei de munca a ocupat locul 1.  Ce masuri sunt luate pentru pastrarea angajatilor intr-o organizatie? 65% spun ca au flexibilizat programul de munca, in timp ce 40% au oferit compensatii si beneficii”, a precizat Andreea Dragan.

In vremuri turbulente de schimbare, cand companiile se confrunta cu provocarile aduse de noile procese de munca, acestea sunt nevoite sa reactioneze si sa se adapteze rapid la noile circumstante. Mai mult de atat, putem vedea cum lumea devine din ce in ce mai guvernata de date, iar folosirea instrumentelor de analiza devin un factor catalizator pentru viitorul organizatiilor, ajutandu-le sa ramana competitive intr-un mediu hibrid.

Astfel, pentru a afla cum reusesc organizatiile sa faca fata provocarilor aduse de munca hibrida, retentia talentelor si managementul schimbarii, BusinessMark, in parteneriat cu LS-S Leadership Support si Camera de Comert si Industrie Germano-Bulgara, au demarat in aceasta vara un studiu online de amploare, la care au participat reprezentanti din peste 250 de companii din Romania, Bulgaria si Germania, din 27 de industrii.

„Studiul scoate la iveala aspecte importante despre atitudinea companiilor in fata momentelor dificile pe care le traversam. Este interesant sa vedem cum companiile s-au adaptat la mediul de lucru hibrid, dar si cum tin pasul cu trendurile si tehnologia. De asemenea, este interesant sa vedem perspective similare in Romania si Bulgaria, in cazul celor mai multe elemente studiate, dar diferite, in unele situatii, in Germania. Aceste diferente ne ajuta sa avem o intelegere mai profunda, mai complexa”, a mai adaugat Andreea Dragan.  

Pandemia, factor catalizator in transformarea modului in care lucram

Inspirate de cat de rapid s-au adaptat angajatii la mediul de lucru virtual, companiile au realizat ca exista multe beneficii in adoptarea unui model de munca hibrid. Este, insa, evident ca si asteptarile s-au schimbat, iar retentia angajatilor si atragerea de noi talente au devenit mai dificile. Noul mediu de lucru este mai flexibil, mai hibrid, permitandu-le angajatilor sa lucreze si sa colaboreze atat in mod virtual, cat si fizic, iar organizatiilor sa se adapteze mai rapid la schimbare.

Astfel, pentru companii, cele mai mari ingrijorari sunt, anul acesta: inflatia sau cresterea costurilor (70%), disponibilitatea fortei de munca (49%), problemele din lantul de aprovizionare (34%), disponibilitatea personalului angajat (30%), razboiul din Ucraina (22%).

Cu toate acestea, anul 2022 a atras dupa sine numeroase provocari, pe care liderii sunt nevoiti sa le gestioneze in acest nou model de munca, ce este hibrid. 51% dintre respondenti spun ca principala problema adusa de munca remote este relatia leadership-ului cu angajatii, cat si lipsa unui sistem de evaluare. In acelasi timp, 38% dintre participantii la studiu sunt de parere ca atitudinea managerilor fata de leadership-ul hibrid reprezinta o provocare serioasa.

Conexiunea cu angajatii este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta liderii, in gestionarea unui mediul de lucru hibrid. Mai mult de atat, 38% dintre respondenti sunt de parere ca liderilor le lipseste viziunea pentru a conduce organizatia spre un mod de  lucru hibrid, in timp ce 33% sustin ca liderii nici nu au skillurile sau instrumentele (25%) necesare pentru a lua astfel de masuri.

Doar 26% dintre companii investesc in tehnologie care sa incurajeze schimbarea la nivel organizational

Dintre acestia, doar 26% sustin ca organizatiile lor au avut in derulare sau au finalizat programe pentru implementarea schimbarii, in timp ce 26% sustin ca organizatiile lor au planuri concrete pentru a implementa schimbarea.

Cu toate ca organizatiile incep sa devina constiente de importanta instrumentelor de HR analytics / importanta datelor in departamentul de HR, doar 25% dintre respondenti spun ca organizatiile au adoptat noi tehnologii, precum inteligenta artificiala, pentru a intelege ce s-ar putea intampla in viitor.

Astfel de unelte s-ar putea dovedi utile si in atragerea de noi talente sau in strategia de retentie a angajatilor, in conditiile in care 73% din organizatiile din Romania, Bulgaria si Germania intampina probleme in pastrarea angajatilor, ca urmare a asteptarilor salariale din ce in ce mai mari ale acestora.

Mai mult de atat, jumatate dintre organizatii considera ca atragerea de noi angajati s-a inrautatit in acest an.

Retentia angajatilor, o problema tot mai mare

Atunci cand vine vorba despre decizia de a ramane intr-o organizatie, angajatii au asteptari salariale mai mari, considera 73% dintre respondenti, in timp ce 15% spun ca angajatii au asteptari mai mari in ceea ce priveste cultura organizationala.

Tot mai multa semnificatie capata si scopul si sensul pe care angajatii il au la locul de munca, sunt de parere 13% dintre participantii la studiu, in timp ce 19% sustin ca angajatii deplang lipsa oportunitatilor de dezvoltare.

Acestia isi doresc mai multa flexibilitate in ceea ce priveste modul in care lucreaza, de unde si cand, sunt de parere 65% dintre participantii la studiu, in timp ce pentru 40% spun ca pentru angajatii lor sunt foarte importante compensatiile si beneficiile. Oportunitatile de dezvoltare continua sunt si ele importante pentru angajati, spun 28% dintre respondenti, in timp ce 29% precizeaza ca angajatii isi doresc un work-life balance.

Parerea unanima a respondentilor romani, bulgari si germani este ca angajamentele de munca flexibila si concediile suplimentare platite sunt factori cheie in realizarea unui echilibru munca-viata si retentia angajatilor, astfel ca a crescut cu 10% numarul companiilor din Germania si Romania care au in vedere reducerea orelor de munca pentru angajati, spre deosebire de companiile din Bulgaria.

Despre Studiu

Studiul a fost realizat online de BusinessMark, in parteneriat cu LS-S Leadership Support si Camera de Comert si Industrie Germano-Bulgara in Romania, Bulgaria si Germania. Au participat reprezentanti din peste 250 de companii de dimensiuni medii, din 27 de industrii. Studiul integral poate fi descarcat de aici.

Cu un portofoliu de peste 400 conferinte organizate din 2013 pana acum, BusinessMark este una dintre cele mai importante companii care organizeaza evenimente B2B din Romania. Proiectele companiei vizeaza o mare varietate de industrii si domenii profesionale. In conferintele proprii anuale, BusinessMark faciliteaza planificarea de evenimente B2B pentru companii, evenimente concepute si planificate cu fiecare client, respectand coordonatele de comunicare si strategia de afaceri a companiei.

LS-S Leadership Support optimizeaza si sustine munca liderilor si a profesionistilor HR, ajutandu-i sa dezvolte o noua generatie la nivel de cultura si mediu de lucru. Ei furnizeaza solutii digitale pentru management HR, conducerea echipelor, dezvoltare organizationala si cultura corporativa, asistenta valoroasa in consilierea conducerii, pe baza analizei si studierii datelor, instruire si dezvoltare eficienta a proceselor.

Camera de Comert si Industrie Germano-Bulgara este camera oficiala pentru comertul extern si principalul partener al reprezentantilor economiei germane in Bulgaria. Scopul AHK Bulgaria este sa creeze o platforma pentru contacte, parteneriate, schimb de informatii si cunostinte de afaceri intre companiile germane si bulgare, sa deschida noi oportunitati pentru afaceri de succes, furnizand totodata o gama larga de servicii pentru a raspunde asteptarilor membrilor si clientilor sai germani, bulgari si internationali.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: