Conform unei directive europene, durata concediului paternal ar putea creste pana la inceputul lunii august 2022

Astfel, directiva prevede ca, statele membre UE trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca tatii sau, atunci cand si in masura in care este recunoscut de dreptul intern, cei care sunt al doilea parinte echivalent, au dreptul la un concediu de paternitate de 10 zile lucratoare, care urmeaza sa fie efectuat cu ocazia nasterii copilului lucratorului. Totodata, prin lege interna se poate stabili daca o parte din concediul de paternitate se acorda inainte de nasterea copilului sau daca intregul concediu se acorda numai dupa nasterea copilului si daca permit ca acest concediu sa fie efectuat in formule flexibile.

Dreptul la concediu de paternitate nu este conditionat de o cerinta privind perioada de lucru sau de o cerinta privind vechimea in munca.

Dreptul la concediu de paternitate se acorda indiferent de starea civila sau statutul familial al lucratorului, astfel cum este definit de dreptul intern.

De mentionat ca pentru a se aplica aceasta directiva, trebuie modificata legea concediului paternal, iar modificarile publicate in Monitorul Oficial!

In prezent, la noi, in Romania, concediul paternal are o durata de 5 zile lucratoare si se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, iar daca tatal copilului urmeaza si un curs de puericultura beneficiaza in plus de inca 10 zile lucratoare.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un comentariu