8 MODALITATI DE A NU MAI FI PREA „DRAGUT” CU CEILALTI SI DE A INCEPE SA FII ASERTIV LA LOCUL DE MUNCA

Nu e nimic rau in a fi dragut. Dar, este important sa recunoastem diferenta dintre a fi dragut si a fi influentabil.

Sunteti un atu serios la locul de munca – trebuie doar sa va asigurati ca oamenii il vad! Ce te impiedica sa faci asta? De multe ori, este capacitatea de a fi asertiv.

Acest lucru este esential pentru a fi luat in serios la locul de munca. Desi este important sa fii respectuos si politicos, daca vrei sa faci progrese mari in cariera, trebuie sa incepi sa preiei conducerea. Este vorba despre a-ti pune viitorul in propriile maini si de a-ti conduce propriul succes!

Te intrebi daca poti face asta? Daca raspunsul este da, aruncati o privire la sfaturile de mai jos pentru cele mai bune modalitati de a nu mai fi prea dragut si de a incepe sa fiti mai asertivi la locul de munca.

1. Fii direct cu privire la ceea ce vrei

O multime de oameni se tem de a fi prea directi din cauza fricii de a fi perceputi ca nepoliticosi sau agresivi. Daca te regasesti in asta, e important sa intelegi ca nu trebuie.

Daca doriti sa mergeti mai departe, este important sa fii direct cu privire la lucrurile pe care le doresti.

Aminteste-ti, sa nu te indoiesti niciodata de tine sau de lucrurile pe care ti le doresti. Ar trebui sa fi intotdeauna pregatit sa iti demonstrezi punctele forte si sa le impartasesti cu ceilalti.

2. Fii intotdeauna pregatit sa ai intotdeauna raspunsurile la tine

Cand incepeti sa spuneti oamenilor ceea ce doriti, veti observa foarte repede ca vor avea o multime de intrebari. A fi asertiv inseamna a veni cu un plan clar de actiune in prealabil.

Cu toate acestea, asigurati-va ca raspunsurile sunt concise. Ar trebui sa eviti sa te balbai cu orice pret. Intreaba-te mereu: „Care sunt lucrurile cheie pe care vreau sa le spun si care este cel mai important lucru pe care publicul meu il asteapta?” Acest lucru va va ajuta sa ajungeti rapid la subiect si sa faceti o impresie excelenta.

3. Practica de a da raspunsuri asertive

Simti ca oamenii continua sa te calce pe nervi? Daca acesta este cazul, este timpul sa incepeti sa exersati unele raspunsuri asertive pentru momentul in care se intampla acest lucru. Nu este vorba despre a fi nepoliticos, ci pur si simplu de a demonstra altora ca nu esti dispus sa fii impins sau manipulat.

De exemplu, imaginati-va ca ati dus gunoiul in fiecare zi in aceasta saptamana, dar este o sarcina comuna.

Coleg: „Poti sa duci gunoiul?”

Tu: „De fapt, am dus gunoiul in fiecare zi in aceasta saptamana. Cred ca e randul altcuiva!”

Dupa cum puteti vedea, acest raspuns este puternic si asertiv, dar nu nepoliticos. De asemenea, este mult mai eficient decat sa fii pasiv sau pasiv-agresiv fata de cealalta persoana.

4. Ai incredere in tine si curaj

Asertivitatea si increderea merg mana in mana. Din fericire, va puteti dezvolta increderea in timp folosind practici pozitive zilnice. Aceste practici includ inlaturarea oricaror ganduri negative din mintea ta.

In plus, evitati sa va comparati cu ceilalti cu orice pret! Ei sunt EI, iar tu esti TU! In schimb, imagineaza-ti ce vrei sa obtii si nu te indoi niciodata de abilitatile tale. Cu putin efort, poti obtine lucrurile pe care le vrei!

Daca simtiti ca nevoile dumneavoastra nu sunt auzite sau indeplinite, este important sa aveti curaj in exprimarea acestui lucru. Fii insistent. Daca sunteti o persoana pasionata, acest lucru va straluci si ar trebui sa va mentineti nivelul de afirmare pana cand simtiti ca sunteti ascultat.

5. Lucrati la limbajul trupului

Cand vine vorba de a fi asertiv, limbajul trupului si tonul vocii sunt la fel de importante ca si cuvintele tale.

In ceea ce priveste limbajul trupului, ar trebui sa stai drept si sa-ti tii umerii pe spate. De asemenea, asigurati-va ca evitati limbajul defensiv sau nervos al trupului, cum ar fi cocosarea umerilor pentru a va face sa aratati mai mici, incrucisarea bratelor sau avand pumnii inclestati.

Tonul vocii trebuie sa fie constant si calm si sa evitati intotdeauna ridicarea vocii. Ascultati si cealalta persoana, deoarece pastrarea tonului la un nivel similar ii va face mai predispusi sa va acorde atentie in mod activ.

6. Setati limite clare si respectati-le!

O alta parte importanta de a fi asertiv este aceea de a impune limite clare pentru ce comportament sunteti dispus sa acceptati de la ceilalti. Cand stii ce nu vei accepta, este mult mai usor sa recunosti cand esti tratat nedrept sau cand nu esti respectat.

Trasand aceste limite te va face sa te simti mult mai putin nelinistit. Din moment ce stii ce situatii sunt inacceptabile pentru tine, va fi mult mai usor sa te aperi. De asemenea, ajuta la pregatirea prealabila a raspunsurilor in cazul in care apar aceste situatii.

7. Nu-ti mai cere scuze atunci cand nu este nevoie

Sa fii asertiv nu inseamna sa crezi mereu ca ai dreptate. Desigur, toata lumea face greseli. Sa-ti ceri scuze cand ai nevoie e important. Dar, aceste scuze vor fi mult mai semnificative daca le spui doar atunci cand aveti nevoie si cand vorbiti serios.

Nu trebuie sa-ti ceri scuze pentru lucruri care nu sunt din vina ta. Aceasta include exprimarea nevoilor si dorintei dvs., atat acasa, cat si la locul de munca. Nu trebuie sa va simtiti vinovati pentru acest lucru si este important sa le impartasiti cu respect si cu afirmatie atunci cand este cazul.

8. Nu-l duce prea departe

Nu in ultimul rand, este important sa intelegem diferenta dintre a fi asertiv si a fi agresiv. Ar trebui sa fii ferm, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii rautacios.

Agresiunea este de obicei incarcata emotional. Evitati sa aduceti in discutie insulte la adresa celorlalti atunci cand va simtiti incarcat emotional, deoarece este important sa luati in considerare bunastarea celorlalti.

Incercati sa va obtineti punctul de vedere folosind alte metode, ar fi cuvintele directe, limbajul pozitiv al trupului, increderea in sine si contactul vizual. Colegii tai se vor simti mai putin atacati si vor fi mult mai predispusi sa te asculte si sa te ia in serios.

In concluzie, sa fii dragut nu e un lucru rau. Dar, daca nu esti atent, iti poate impiedica progresul in cariera. A fi asertiv este raspunsul multor asa-zise „probleme” ce pot aparea in viata ta.

Incepeti sa incorporati asertivitatea in comportamentul vostru si veti incepe sa vedeti schimbarile pozitive pe care le cautati!

Asertivitatea este calitatea de a fi sigur pe sine si increzator fara a fi agresiv. In continuare, am sa va prezint un test pentru a va afla gradul de asertivitate. In functie de raspunsurile dumneavoastra la test, va puteti imbunatati gradul de asertivitate cu cele relatate mai sus.

TEST DE ASERTIVITATE

Citeste cu atentie situatiile prezentate mai jos si, in functie de cat de confortabil te simti in fiecare caz, acorda-ti urmatorul punctaj:


 1.inconfortabil;                      2.rezonabil;           3.foarte confortabil.

CUM TE SIMTI ATUNCI CAND…..

1. Vorbesti tare si pui intrebari in clasa.

2. Atunci cand te intrerupe cineva, iti exprimi dezacordul.

3. Iti exprimi opiniile in fata unor persoane cu autoritate.

4. Intri sau iesi dintr-o incapere plina cu oameni.

5. Vorbesti in fata unui grup.

6. Mentii contactul vizual in timpul unei conversatii.

7. Iti folosesti autoritatea fara sa te comporti nepoliticos sau violent.

8. Soliciti din nou cand nu ai primit ceea ce ai cerut.

9. Desi cineva asteapta sa te scuzi, nu o faci pentru ca simti ca tu ai dreptate.

10. Ceri sa ti se inapoieze ceva ce ai imprumutat, fara sa te scuzi.

11. Primesti un compliment si spui ceva prin care esti de acord.

12. Accepti o respingere.

13. Nu ai obtinut o aprobare de la o persoana importanta pentru tine.

14. Discuti  deschis cu o persoana care te critica.

15. Ii spui cuiva ca ceea ce a facut te deranjeaza.

16. Refuzi sa faci ce ti se cere atunci cand nu doresti.

17. Refuzi o cerere de intalnire cu cineva.

18. Iti exprimi nemultumirea cand crezi ca cineva incearca sa te convinga de ceva cu care tu nu esti de acord.

19. Iti exprimi supararea cand te deranjeaza ceva.

20. Contrazici pe cineva.

21. Raspunzi cu umor atunci cand cineva incearca sa te puna la punct.

22. Faci glume pe seama greselilor pe care le-ai facut.

TOTAL:……………………………………………………..

REZULTATE:

  • peste 55 puncte: esti o persoana foarte asertiva;
  • intre 46-55: esti o persoana aproape de a deveni asertiva; mai ai de lucru la situatiile la care ai obtinut punctaj scazut;  
  • intre 36-45: asertivitatea ta este la nivel mediu;
  • intre 26-35: ai nevoie sa-ti imbunatatesti abilitatile de comunicare asertiva;  
  • sub 26: lipsa de asertivitate poate fi o sursa de stres.

Daca v-a placut ceea ce public eu aici, dati LIKE si SHARE mai departe.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: