Termenul legal de eliberare a documentelor solicitate de catre angajat

Conform Codullui Muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate (art. art. 34 alin. 5). Tot acelasi Cod stipuleaza la art. 40 alin. (2) lit. ”h” ca ”angajatorul trebuie sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului. Bine, bine, angajatorul este obligat sa elibereze aceste documente, dar care este de fapt acest termen legal de eliberare a documentelor solicitate? Codul Muncii nu face referire la niciun termen, dar, iata ca, H.G. 905/2017 ne da raspunsul la art. 7 alin. 6:

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea în munca si în specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Nerespectarea acestei obligatii si neeliberarea documentelor cerute de catre un salariat sau un fost salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: