Studiu de caz: Ce este si cum se plateste munca suplimentara

Conform Codului Muncii, munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal.
Durata normala a timpului de munca pentru salariatii cu norma intreaga este de 8 ore pe zi respectiv 40 ore pe saptamana. De mentionat ca tot durata normala a timpului de munca se considera si programul de 6 ore pe zi respectiv 30 ore pe saptamana, asta in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, doar ca in acest caz este interzisa munca suplimentara
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinateprevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Totodata este bine de stiut ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca calculate pe o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore pe saptamana. Pentru anumite sectoare de activitate se pot negocia perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar sa nu depaseasca 6 luni, respectiv 12 luni acest lucru facandu-se doar sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor. (la stabilirea perioadelor de referinta nu se iau in calcul duratele concediului de odihna anual precum si perioadele de suspendare a contractului de munca). 
 
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa afectuarea acesteia. Astfel ca, salariatul care a muncit ore suplimentare intr-o anumita luna, el va fi trecut in pontaj cu numarul de ore suplimentare, el beneficiind pe luna respectiva de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat mai sus, in luna urmatoare munca suplimentara va fi platita cu un spor de cel putin 75%  corespunzator duratei acesteia.
Este bine de stiut ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Autor: Marina Florina

Specialist in resurse umane, cu peste 17 ani experienta, indeplinesc nevoile si cerintele de personal. Ma recomanda o experienta dovedita prin buna administrare a dosarelor de personal, a calculului salariilor sau a recrutarii de personal. Sunt o persoana de echipa, empatica, posed o calitate ridicata a muncii si sunt extrem de auto-motivata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: