
Definitie:
Fluctuatia fortei de munca reprezinta miscarea angajatilor inspre organizatie (selectia personalului) si dinspre organizatie (separare de personal).
Prin separare, se intelege orice plecare a unui angajat al organizatiei Separarea are loc atunci cand relatia de munca (contractul de munca) inceteaza.
Plecarea poate avea loc intr-una din urmatoarele forme:
- demisie, atunci cand decizia de plecare ii apartine salariatului;
- pensionare, atunci cand salariatul indeplineste conditiile privind vechimea in munca (pensie pentru limita de varsta) sau, atunci cand intervine incapacitatea de munca (pensie de invaliditate);
- concediere, atunci cand decizia ii apartine managerului si este luata ca urmare a incompetentei salariatului, incalcarii unor reguli ale organizatiei, necorespunderii profesionale etc;
- reduceri de personal, atunci cand sunt determinate de restructurarea activitatii (in acest caz se presupune concedierea simultana a mai multor salariati).
Plecarile din organizatie afecteaza in mare masura si personalul ramas, astfel ca cei ramasi vor pune sub semnul intrebarii viitorul lor in organizatie.
Indiferent de situatia economica a organizatiei, o anumita fluctuatie de personal este inevitabila, de aceea trebuiesc luate anumite masuri pentru a preveni amplificarea si reducerea fluctuatiei de personal. Aceste masuri constau in:
- calcularea ratei de separare pe diferite categorii de angajati (ajuta la identificarea problemelor de fluctuatie de personal);
- proceduri de selectie a personalului (acestea trebuie sa corespunda nevoilor organizatiei);
- verificarea abilitatilor si capacitatilor angajatilor pentru postul respectiv;
- instruirea adecvata a noilor angajati;
- imbunatatirea nivelului de salarizare (bazat pe evaluarea performantelor);
- perspective de promovare;
- elaborarea unor planuri de dezvoltare a carierei in organizatie;
- conditii corespunzatoare de munca;
- acordarea de bonusuri pentru fidelizarea angajatilor;
- mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste media de varsta a personalului organizatiei.
Totodata, privita din perspectiva individuala, fluctuatia este un mijloc prin care se asigura mobilitatea fortei de munca, adica posibilitatea angajatilor de a obtine salarii si satisfactii mai mari in cariera lor.
De asemenea, un anumit nivel al fluctuatiei de personal are consecinte pozitive chiar si la nivelul organizatiei:
- imbunatatirea concordantei post – angajat;
- cresterea productivitatii angajatilor, prin plecarea celor mai utin performanti;
- economisirea unor resurse financiare, prin inlocuirea unor angajati platiti foarte bine cu altii platiti mai putin, dar care au abilitati similare;
- flexibilitatea personalului;
- infuzia de noi idei in interiorul organizatiei.